UBS съкращава 10 000 служители като част от оздравителен план

 UBS AG ще закрие 15 от бизнес направленията си и най-малко 1/3 от работните места в звеното за инвестиционно банкиране като част от оздравителния си план, информират източници от швейцарската банка. Около 10 000 служители на кредитора ще останат без работа в следващите три до пет години. По-голямата част от съкращенията ще бъдат направени в инвестиционната банка UBS, чиито служители към края на юни са 16 432. Планът налага промени във висшето ръководство на звеното, като един от сегашните му ръководители Карстен Кенгетер, ще отговаря за набелязаните за закриване бизнес направления, докато дейността им постепенно бъде спряна. Основно място сред предвидените за премахване заемат отделите за търговия с ценни книжа, особено такива с фиксиран доход. Много от дейностите вече са поставени под надзора на Кенгетер, който помогна на UBS да разчисти баланса си от рискови активи. Другият шеф на банката, Андреа Орсел, ще остане начело на сферите, в които UBS ще продължи да работи, като консултирането по сливания и гарантирането на акции. Обявяването на новата стратегия е планирано за вторник, когато UBS отчита резултатите за третото тримесечие. Източниците предупредиха, че все още може да има промени по някои аспекти на плана.

Стратегията е най-смелият опит досега на главния изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти да подобри инвестиционното банкиране, което през последните години предприе редица погрешни ходове. Ермоти вече започна намаляването на персонала и излизането от някои сектори на инвестиционното банкиране, но текущият план стига много по-далеч.

Банката има достатъчно основания да предприеме промени. Освен че претърпя значителни загуби и поражения от началото на финансовата криза преди около четири години, UBS е обект и на същите фактори, които карат останалите банки от Уолстрийт и в Европа масово да освобождават персонал, а в някои случаи и цели бизнес направления. Въпреки това, съкращенията в UBS като че ли са сред най-драстичните и може би вещаят големи промени и в други банки. UBS смята да съкрати между 5 и 15 бизнес направления с идеята да се пренасочи към обслужване на клиенти в компании, чието управление не изисква много капитал. Това е един вид признание, че фирмата вече не може да бъде вездесъща, коментира един от източниците. UBS се надява да реинвестира спестените пари от закриването на капиталово интензивни дейности в области, където има конкурентно предимство. Една от целите е да се премахне всякакво съмнение дали банката е достатъчно добре капитализирана. Това също така ще измести баланса във фирмата повече към акциите, където по традиция е силата на UBS, и по-далеч от инструментите с фиксиран доход, макар че ще запази достатъчно присъствие в този бизнес, за да консултира клиентите си. Освен това UBS иска инвестиционната й банка да се съсредоточи върху водещото си звено за управление на персонално богатство, което заедно със звеното за управление на активи, борави с около $2 трл. Идеята е повече свръхзаможни клиенти от частта за управление на лично състояние да станат клиенти на инвестиционното банкиране за услуги като извършване на първоначални публични предлагания и консултации по сливания.

Персоналът на инвестиционната банка UBS вече е намалял с приблизително една трета от пика си от около 24 000 през 2007 г. Като цяло, UBS има близо 63 000 служители.

Причината, поради която се очаква персоналът в направлението инвестиционно банкиране да продължи да намалява така драстично е, че UBS не просто съкращава служители - нещо, което се превърна в ежедневие на Уолстрийт - а напуска цели линии на бизнеса. Това означава, че не само фронт-офис трейдърите и други такива служители ще загубят работните си места, но и хора на позиции като специалистите по информационни технологии и бек-офис услугите. Някои от съкращенията ще бъдат на корпоративно ниво и следователно косвено свързани с други бизнес направления, като например управлението на лични капитали, но няма да има съществени загуби на фронт-офис места там.

UBS стигна до необходимостта от големи съкращения след серия от солени грешки през последните години. В първите дни на финансовата криза кредитните залози се сринаха, което струваше на фирмата около $50 млрд. По-късно UBS понесе и други тежки удари. Най-забележителен сред тях е измамата с търговия на ценни книжа миналата година, която коства $2,3 млрд. на банката. В резултат на този инцидент, който се случи при управлението на Кенгетер, Освалд Грубел подаде оставка като главен изпълнителен директор на UBS и беше наследен от Ермоти, който назначи Орсел за съръководител на звеното за инвестиционно банкиране заедно с Кенгетер.


 

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа