"Болестта на левичарството" прониква в Източна Европа

По резултатите от състоялите се в Чехия избори за сенат левите сили за първи път получиха конституционно мнозинство в горната камара на парламента. Победа на проведените в Литва парламентарни избори спечели опозиционната Партия на труда, след която следват местните социал-демократи. Всичко това е знак за „олевяване” на Източна Европа на вълната на икономическата криза и растящите проблеми.

Редица експерти смятят, че успехът на европейските социалдемократи с различна насоченост, причислявани към лагера на „левите”, бил програмиран много преди началото на сегашната икономическа криза. Защото сегашна Европа – това е до голяма степен резултат от дейността на „левите”. Основните човешки права, такива като правото на здравеопазване, на образование, правото на труд – всичко това сякаш е преписано от техните политически програми.

Аналитици смятаха, че 20 век отучи европейците да спекулират със червения цвят. Сега се получава, че те са сбъркали. В противен случай е трудно да си обясним, например, вече споменатите резултати от изборите в Чехия. Мнозинството от избирателите там гласуваха или за социал-демократите, или за комунистите. Ако така се развиват събитията, то в Чехия може да възникне „ляв” сенат, заяви за „Гласът на Русия” чешкият политически наблюдател Ян Петранек:

- „Десните” загубиха защото не искаха да чуят какво безпокои обществото. В страната заплашително расте броя на безработните/към края на годината те ще достигнат до 9% от трудоспособното население/. Министерството на финансите повишава данъците. Държавният дълг достигна астрономически цифри. И при това изведнаж се оказа, че Чехия трябва да купи за огромни пари шведски изтребители „Грипен”. Хората ги дразни тъпото следване на бюджетната политика на ЕС и военната доктрина на НАТО. Да си спомним неотдавнашните масови протести против строителството на радар на системата за ПРО на САЩ. Отчаяние и разочарование – това е главният резултат от изборите, на които не гласуваха две трети от населението. А и онези които гласуваха, изразиха протест, отдавайки мнозинството от гласовете си за „левите”. Управляващата коалиция не можа да предложи на хората ясна политика, която би осигурила на Чехия движение напред.

Подобна ситуация се създава в мнозинството източно-европейски страни. За сега „левите” губят само в Унгария/където социалистите сами подкопаха репутацията си/, и в Полша/властите на която относително се справиха в борбата с последиците на икономическата криза/. При това полските консерватори все по-често използват социалната риторика.

Източна Европа отново се обръща към идеите на социалната справедливост. Разбира се, не в онзи вид, който беше популярен преди 50 години. Но важен е самият факт.

Станете почитател на Класа