Дейвид Камерън не отстъпва от заплахата да блокира бюджета на ЕС Въпреки гнева на Меркел британският премиер стои твърдо зад позицията си срещу реално увеличение на разходите

Британският премиер Дейвид Камерън поднови заплахата си да наложи вето на всяко реално увеличение на бюджета на ЕС въпреки предупрежденията, че този подход по темата отчуждава германския канцлер Ангела Меркел.

Лидерите на обединението преговарят върху фискалния план за периода 2014-2020 г. Европейската комисия вече поиска повече средства, което ще струва на правителството в Лондон допълнителни £10 млрд. в рамките на седем години. Бюджетът се нуждае от одобрението на всички 27 страни членки, а Камерън заяви готовност да наложи вето на всяка спогодба за реално увеличение на средствата. През декември 2010 г. той беше сред подписалите се под писмо, според което бюджетът на ЕС трябва да нараства максимум с темпа на инфлацията. Сега британският премиер заяви пред депутати, че стои зад тази си позиция, което означава, че е готов да блокира всяка сделка за вдигане на разходите в реални измерения. “Най-добре е да представиш позицията си и да се придържаш към нея със съзнанието, че винаги можеш да използваш правото си на вето”, заяви Камерън. Според него във времето след подписването на отвореното писмо основанията за замразяване на бюджета са се засилили. “Проблемите с дълговете и дефицитите се задълбочиха, така че натискът за разумно споразумение по разходния план на ЕС е още по-голям. Ето защо ще се придържаме към позицията си.”

Подходът на Камерън зарадва консерваторите в британския парламент, но подразни лидерите на някои страни членки. Германският канцлер Ангела Меркел изглежда готова да отмени насрочената среща на върха за разискване на бюджета, ако британският премиер не промени тона си. Представители на Берлин омаловажиха заплахата, но дадоха да се разбере, че позицията на Камерън не им се нрави. “Европейските партньори, както и Берлин, чувстват все по-силно, че Лондон няма особен интерес към каквато и да е нова форма на сътрудничество”, каза един от тях пред агенция Ройтерс. По време на изказване в Камарата на общините Камерън заяви, че няма да промени позицията си по бюджета и намекна, че Меркел трябва да го подкрепи. “Не въведохме строги спогодби във Великобритания, за да отидем после в Брюксел и да се подпишем под сериозно увеличение на европейските разходи. Вярвам, че германските избиратели ще останат също толкова недоволни от подобно развитие, колкото и британските.” Премиерът подсказа, че е готов да рискува провал или отлагане на преговорите, насрочени за ноември. “Така да бъде”, бе краткият му коментар. Камерън дори би допуснал изготвянето на бюджета да се проточи до следващата година, ако се наложи. “Не е задължително да се постигне споразумение през ноември”, каза той.

 

По в. “Дейли телеграф”

Станете почитател на Класа