Гърция възобнови евроглавоболията на Меркел

Моментът ще се следи отблизо. Във вторник германският канцлер Ангела Меркел ще посети Атина за първи път от избухването на гръцката криза преди около три години. Мнозина гърци виждат в Меркел създател на строгите икономии. Върху нея е хвърляна отговорността за исканията Гърция да направи огромни съкращения в замяна на двата спасителни пакета, които получи. Германското знаме беше опожарявано по време на демонстрации, а гръцки вестник представи Ангела Меркел в нацистка униформа.
Визитата ще разпали протести.  „Ще я посрещнем, както подобава за лидер на велика сила и приятелска страна“, увери премиерът Антонис Самарас. Синдикатите обаче виждат нещата по-различно. Те организират демонстрации срещу онова, което наричат „неолибералните политики на Меркел и лидерите от центъра на ЕС“. Радикалната лява партия СИРИЗА планира митинг в знак на протест срещу визитата, а дясна партия възнамерява да протестира пред германското посолство срещу „превръщането на страната в германски протекторат“.
Срещата крие опасности. Ако има хаос, той само ще извади на преден план за германската общественост факта, че Гърция е изгубена кауза. Но Ангела Меркел прави свои сметки. Тя дава знак, че иска Гърция да остане в еврозоната. Тя сложи край на изказванията на германските политици, които в началото на лятото говореха, че излизането на Гърция от еврозоната не ги плаши. „Чисто символично, това е много важен жест“, казва Карстен Бжешки, старши икономист в ING. „Визитата изтъква факта, че Меркел няма да изостави Гърция, макар и нещата да не вървят добре за страната.“
Продължават преговорите между гръцкото правителство и т. нар. тройка - надзорниците от ЕС, МВФ и ЕЦБ. Правителството в Атина трябва да намери начин да спести 13 млрд. евро, за да покрие изискванията за заем в размер на 31 млрд евро. Гръцкият министър на финансите заяви, че „има различия, които все още не са изгладени“. Без помощното финансиране страната ще свърши парите до края на ноември. В Люксембург екипът на тройката външни кредитори се срещна в понеделник с финансовите министри от еврозоната, за да актуализират информацията около ситуацията. Най-вероятно в края на октомври предстои и вземането на съдбоносните решения. Инстинктът на канцлера Меркел е за продължение на празните приказки. Но тук е проблемът. Публичният дълг на Гърция е 346 млрд. евро или 179% от БВП. Страната върви към шеста поредна година на рецесия и няма начин да постигне поставените й цели. Рано или късно големите въпроси ще трябва  да получат своите отговори. Изборът се свежда между това Гърция да преструктурира още дълга си, както намеква МВФ, или да бъде спасена за трети пореден път. В същото време гръцкият премиер предупреди, че условията в страната му са подобни на тези във Ваймарската република в Германия през 30-те години на миналия век. Канцлерът Меркел определено има много материал за размисъл.

По Би Би Си

Станете почитател на Класа