Изходът от битката за Белия дом ще определи движението на петрола

Изходът от президентските избори в САЩ ще е ключов индикатор за бъдещото движение на цената на петрола, дори и да не е по начина, по който поддръжниците на двамата претенденти си представят. Независимо от победителя вотът на 6 ноември може да се окаже повратна точка за цените на енергоносителите, смятат анализаторите за сектора на суровини в Barclays. Доводът е, че политическите реалности стават все по-значими от икономическите фактори като влияние, а след приключването на изборите фокусът може да се измести към политически ситуации в други точки на света.
През последните месеци геополитическите въпросителни се въртяха около Иран, на който западните страни наложиха ограничения върху износа на петрол заради развитието на ядрената програма. Натискът на санкциите, наред с икономическите политики на Техеран, доведе до срив на националната валута, която загуби една трета от стойността си спрямо долара в последните две седмици. В сряда полицейски части за борба с безредиците влязоха в сблъсък с демонстранти и арестуваха много лица в базара на столицата, след като свободната пазарна търговия в риали бе спряна. Допълнителните нарушения в търсенето, създадени от всичко това (Иран бе вторият по големина производител в ОПЕК, докато не бе задминат от Ирак през август), вдигат цената на петрола. В обратна посока обаче работи очевидното забавяне на глобалната икономика. Това доведе до динамична седмица за суровия петрол, тъй като трейдърите трябваше да решават на кой въпрос да отдадат по-голяма тежест. Като оставим настрана новините от Иран, картината бе помрачена от тревожните икономически данни от Китай, който в четвъртък съобщи, че активността в промишления сектор е ударила почти двугодишно дъно. Неочакваният спад на безработицата в САЩ, отчетен в петък, не успокои притесненията. Цената на черното злато скочи и заради пожар в една от най-големите американски рафинерии.
„Борбата между слабите основни показатели и геополитиката за пореден път доведе до волатилност и несигурност по отношение на краткосрочните развития“, коментира Оле Хансен, главен стратег в сферата на суровините за Saxo Bank. „Стойността на сорта Brent приключи седмицата почти непроменена, но междувременно бе регистрирано движение от почти $10.“ Тогава защо Barclays прогнозира покачване? Суровият сорт петрол Brent, бенчмаркът в Лондон, се колебае около $111 за барел. По-конкретно сортът се търгуваше средно за $111,46 за барел през цялата минала година и от началото на тази. Това означава, че виждаме изпитана прогноза за това, къде ще бъдат цените през четвъртото тримесечие на 2012 г., казват анализаторите на  Barclays. Те обаче предвиждат по-високо равнище - $117. Тези допълнителни $6 над безобидно изглеждащите $111 за барел показват как специалистите гледат на последиците от охлаждането на икономическите условия и разгорещяването на реториката около ядрената програма на Иран. Анализаторите на Barclays смятат, че американските избори ще отбележат момента, в който вниманието ще се измести от икономическите нагласи към политическите съображения, след като основната въпросителна във Вашингтон към момента отпадне. „По-малко от пет седмици преди президентските избори в САЩ подозираме, че вотът може да представлява повратна точка в дипломатическия процес“, казват анализаторите. „В оставащото време цените на петрола могат да паднат, повлияни от несигурността и тревогите около Испания, растящите съмнения дали китайската икономика се стабилизира или пада и общото впечатление за икономическа инертност. В двата месеца след изборите очакваме геополитическите въпроси да добият по-голямо влияние, докато трейдърите обмислят вероятността от ескалация на напрежението в Близкия изток в края на първото тримесечие или през второто.“
  

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа