Реформите са за всички

Синдикални организации към Министерството на вътрешните работи излязоха на двудневен протест с искане за 25% увеличение на заплатите. Полицейските служители настояват да получат право да работят и допълнително в свободното си време извън структурите на МВР.
Любопитното е, че синдикалният шеф Борислав Мазнев се уповава на предизборно обещание на ГЕРБ отпреди повече от три години за увеличение на заплатите с 30% и за изравняване на стандарта с този на спецовете от ДАНС.
Работниците и служителите имат изконно конституционно право да искат. Друг е въпросът дали желанията им могат да бъдат удовлетворени и в каква степен.
Очевидно е, че вдигане на възнагражденията с 25% в момента може да се възприеме нормално само в сферата на фантастиката. Предявеното искане може да се тълкува единствено като вид блъф от страна на синдикатите с цел постигане на някакво що-годе приемливо увеличение на заплатите от примерно 10%, което обаче също ще е трудно изпълнимо.
Разчетите на Симеон Дянков допускат ръст до 12%, но при драстично орязване на допълнителните отпуски и на 20-те заплати при пенсиониране.
По традиция думите на финансовия министър се разминават с тези на вътрешния Цветан Цветанов, който говори за 5-7% увеличение без обаче да се пипат обезщетенията на служителите.
Така или иначе, протестът на полицейските синдикати в момента е неадекватен. Искания, основани на предизборно обещание на една партия, са хвърлени в пясъка.
Ръстът в държавната икономика през последните три години е в рамките на статистическата грешка, така че е ясно, че пари за повече трудно могат да се намерят. Камо ли за ръст в заплатите с 25%.
Искането на полицаите да заработват законно в извънработно време и то на друго място изобщо не подлежи на коментар. Друг е въпросът, че в момента това е масова (нелегална) практика, която често попада директно в зоната на конфликта на интереси и създава вредни връзки с потенциални нарушители на закона. 
Истината е, че увеличение на заплатите е възможно единствено след значимо орязване на щатовете и сериозна реформа на структурите, каквато никой не посмя да направи през годините на прехода. Подобно нещо например се случи в Министерство на отбраната, което обаче вече функционира и като част от системата на НАТО. Не че при военните също няма проблеми.
Най-лошото от всичко e, че у българския гражданин доминира чувството за слаба ефективност на МВР. Затова и всеки допълнителен лев в системата няма как да се възприема по различен начин освен като пропиляване на обществен ресурс и като наливане в каца без дъно.

Станете почитател на Класа