Слабостта на китайската икономика се задълбочава

Китайският внос се сви през август в пореден признак, че болезненият икономически спад на страната се задълбочава. В същото време ръстът на износа остана слаб заради анемичното глобално търсене и засили вероятността от допълнителни държавни стимули. 
Вносът отчете намаление с 2,6% на годишна база по данни на митническите служби, след като по-рано стана ясно, че промишленото производство е ударило тригодишно дъно през август. Износът се покачи с 2,7% на годишна база и отбеляза драстично забавяне спрямо двуцифрените показания от последните години, което се обяснява със заниженото търсене на китайски стоки на фона на европейските дългови проблеми и мудното американско възстановяване.
Икономическият растеж на Китай падна на най-ниското си равнище за последните три години през второто тримесечие – 7,6%, което засегна търсенето на вносен петрол, желязна руда и потребителски стоки. Анализаторите в частния сектор очакват темпът да се забави още повече в настоящото тримесечие. Тези слаби данни са лош предвестник в страна, където износът генерира 25% от брутния вътрешен продукт, поддържа около 200 млн. работни места и където предвижданията на анализаторите са за най-слабата година на икономическо разрастване от 1999 г. насам. „Неприятната изненада в цифрите за вноса е крайно необичайна. Тя е тревожен сигнал, за който правителството вероятно е било подготвено“, заяви за Ройтерс Чжан Чжъвей, главен икономист за Китай в Nomura в Хонконг. „Вече имаме почти всички данни за август и е ясно, че натискът за забавяне се засилва и правителството чувства необходимостта от действия. Смятам, че ще има ново разхлабване на политиката през следващите месеци.“
Някои икономисти се опасяват, че перспективите са достатъчно мрачни Китай да остане под официалната си цел за растеж от 7,5% за 2012 г. без нова серия бързи държавни стимули в допълнение към паричното и фискалното улеснение, предприето от миналата година насам, и обявените миналата седмица инфраструктурни проекти за $157 млрд. Цифрите въпреки скока в търговския излишък през август до $26,7 млрд. ще затвърдят пазарните очаквания за допълнителни стимули и парично улеснение в подкрепа на растежа на фона на смяната в китайското ръководство по-късно тази година.
Данните за търговията са сред най-лошите от разгара на световната финансова криза насам и подчертават предупреждението на президента Ху Цзинтао към лидерите на икономиките от Азиатско-Тихоокеанския регион за тежките предизвикателства пред глобалния растеж. Анализаторите посочват, че не е обичайно за Ху да прави подобни икономически коментари на международен форум, потенциален сигнал за ново равнище на безпокойство в Китай, което може да се превърне в проблем за региона като цяло. Последният официално обявен пакет стимули от Пекин бе планът за държавни разходи на стойност $4 трлн. от 2008 г., когато глобалната търговия секна и поне 20 млн. китайски работници загубиха работата си в рамките на месеци, докато финансовите вълнения постепенно обземаха целия свят. Този път подобен скок на безработицата още няма, но остава сериозен рисков фактор за Пекин преди предаването на властта в комунистическата партия, което трябваше да стане на фона на благоденствие и социална стабилност.  

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа