Джеймс Уорлик: България се нуждае от прозрачност в енергийните сделки

Българите плащат изключително високи цени за техния ток и заслужават да знаят къде отиват тези техни пари, какво плащат. Eнергетиката е една от най-важните теми, пред които са изправени българските граждани. Едно от моите послания по времето на престоя ми тук е да има прозрачност в тази насока. Тези сделки понякога касаят милиони, дори милиарди долари, които са пари на българските данъкоплатци. И за това трябва да има пълна прозрачност по отношение на тези пари, за да могат всички да знаят, че това е разходът, необходим, за да се произвежда електричество, това са парите, които плащаме на доставчиците на природен газ.
Години наред в България тези споразумения бяха тайни. Надявам се в бъдеще да може да се внесе прозрачност по отношение на този род сделки, така че всички да могат да видят къде отиват техните пари.
Аз никога не съм виждал тайни договори, но е публична информация, че има тайни договори, които са подписани по отношение на природния газ. Не знам как вървят нещата по отношение на настоящите преговори, но все още поддържам тезата си и смятам, че бъдещите енергийни споразумения, които касаят парите на българските граждани, трябва да стават публично.
Когато пристигнах в България не мисля, че имаше много българи, които да използват думата диверсификация. Те дори не знаеха какво означава. Сега я чувате всеки ден от премиера, президента, политическите партии, и мисля че вече наистина се осъзнава, че видовете енергия и енергийните източници трябва да се разнообразят. За 1000 кубически метра природен газ в САЩ се плащат 100 долара, а в България - около 500 долара.
Виждам хора, които ми размахват пръст – "О, той се меси във вътрешните ни въпроси". Моят отговор е следният: Въпросите на България трябва да бъдат решавани от българите, но аз мога да започна дискусия по даден въпрос дори и да е противоречив - по теми като енергетиката, например, или нещо друго. Мисля, че така си върша работата и се радвам, че заемах активна позиция.
Отношенията между България и Русия са изключително добри и според него те няма да се променят.
Редици чужди посланици имаха среща с г-жа Фидосова и с други членове на правната комисия на парламента. Г-жа Фидосова искаше да ни информира за развитието по отношение на процедурите на избор на нови членове на ВСС и прилагането на новия закон за съдебната власт, който предоставя по-голяма прозрачност. И, като съм казвал и преди, предстоящите избори за ВСС са изключително важни. Понастоящем малък брой, около един на 10 човека нямат пълно доверие в съдебната система. Но знам, че това не е реалността, защото аз самият съм се запознал с много добри съдии, но начинът, по който може да се стартира повишаването на доверието в съдебната система, е именно сега с избора на нови членове на ВСС. Много е важно да се изберат най-подходящите професионалисти, които са честни, които работят морално и отчетливо. И знам, че вече има поет ангажимент да не се действа зад затворени врати, да има повече откритост. Смята, че всеки член на ВСС трябва да бъде открит. Понастоящем тези, които са номинирани, наистина са се представили открито. Дават възможността да им бъдат зададени въпроси открито. И по този начин да бъдат оценени. Така че се надявам резултатът да е много добър. Защото по отношение на досегашния ВСС имахме явлението „Красьо”, „облакът Красьо”. И се надавам този облак вече да бъде издухан и да не стои над ВСС. Това се отнася и по отношение на избора на новия главен прокурор, което е също така важно предстоящо назначение.
В крайна сметка ще зависи от българите да определят под каква форма ще е новият ВСС, новата съдебна система. Аз смятам, че всички необходими правила за постигане на прозрачност и изборът на най-подходящи хора са на лице. Нека да видим какъв ще е резултатът. Аз ще се опитам да присъствам в изслушването утре. Ни мисля, че не е толкова важно аз да присъствам, колкото членове на Народното събрание, представители на гражданското общество и другите важни лица, за дса може да се следи процесът кой ще бъде избран за ВСС и да са убедени, че това са най-добрите хора за тази важна и отговорна длъжност.
И искам да знаете, че не е тайна, че нашите специални служби провеждат учение съвместно и с вашите служби. И ние смятаме, че това е доказателство за наличието на истинско партньорство между нас. По отношение на случилото се в Бургас знам, че за всички беше изключителен шок, че и в тази страна, в България може да се случи такова нещо. Но е истина. Реалността е такава, която ни показва, че тероризмът може да се случи навсякъде и, че това е нашият общ враг. Не се случва само в Ню Йорк, Мадрид, Токио. Случва се и на места като в България. Така че всички трябва да сме осторожни. Това, което знаем е, че понастоящем тече разследване. И очакваме да разберем какви ще са крайните резултати, които бъдат оповестени от правителството. Но този род случки са изключително трудни да бъдат предотвратени. Всеки може да влезе в паркинга на летището с раница. В случая наистина става дума за целенасочен терористичен акт. Но това не беше терористичен акт срещу България. А насочен към Израел, тъй като израелските туристи бяха целта на тази атака. Това, което искам да кажа е, че България като всяка една страна трябва да е осторожна, бдителна, но българите не трябва да се притесняват, че те са били целта на атаката. Изключително съм доволен от реакцията на България, българската държава на първо място по отношение на бързата реакция за провеждане на разследването, но също така за увеличаване на мерките за сигурност на летищата и на други места. Това смятам, че е изключително важно за гражданите.
Новата ми работа няма да касае само Афганистан, но и Пакистан. Държавният секретар на САЩ ме попита дали имам желание да бъда главният преговарящ по отношение на нашето споразумение за сигурност, двустранното ни споразумение с Афганистан, както и за редица други неща. Аз приех и то ще служи за основа за нашето присъствие в Афганистан и ще служи за рамка по отношение на начина, по който ще функционират всичките ни сили, разположени там. Ще бъде голямо предизвикателство. Вие знаете, че аз много обичам България. И за мен е изключително тъжно, че трябва да напусна. Но работата, която поемам, е изключително отговорна за САЩ. И тук да ви кажа, че тръгвам си от България в петък. Започвам новата си работа в понеделник.

Пред Нова тв, със съкращения.

Станете почитател на Класа