Съдбата на еврозоната е в ръцете на германските съдии

Те разполагат с властта да предизвикат буря на фондовата борса, да хвърлят в паника пазарите на облигации и да свалят германското правителство. Вниманието на еврозоната ще бъде концентрирано върху осмината магистрати в германския Конституционен съд, които в сряда трябва да произнесат дългоочакваната си присъда относно законността на постоянния спасителен фонд, решаващ за бъдещето на единната валута.   
Съдът в Карлсруе е подложен на международен натиск да отсъди в полза на Европейския механизъм за стабилност (ESM) и фискалния пакт. Обратното решение вероятно ще предизвика хаос на паричните пазари и ще хвърли съмнение върху бъдещето на валутното обединение в Европа. „Магистратите не желаят да подлагат под съмнение независимостта си, но и не могат да си позволят да се превърнат в причина за падането на правителството“, казва Констанце Стелценмюлер, старши сътрудник в непартийната организация German Marshall Fund в Берлин. „Ще трябва да намерят начин да избегнат и двете.“
Очаква се постановлението да даде зелена светлина на ESM и фискалния пакт, но с възражения като поставянето на ограничение за бъдещите мерки или становище, че германската конституция трябва да бъде преработена, преди да се пристъпи към по-тясна интеграция в ЕС. Правителствен източник, пожелал анонимност, заяви за в. „Обзървър“, че съдът е изключително независим и често поднася изненади. „Никой не знае какво ще стане на 12 септември“, посочва той. Проучване на сайта на сп. „Шпигел“ от петък показва, че 54% от германците искат магистратите да блокират текста, знак за нарастващата обществена опозиция срещу финансовите спасявания. Проучването бе публикувано ден след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги разкри планове за неограничено закупуване на облигации с цел понижаване на лихвите по заемите на затруднените страни в еврозоната. Новината отприщи вълна от негативни реакции в голяма част от германските медии и сред растяща група евроскептици, според които програмата ще подкопае ценовата стабилност. Германците са ужасени от евентуално повторение на преживяната през ХХ в. хиперинфлация и нейните катастрофални последици. „Това е черен ден за еврото и всички нас!“ гласи заглавие в таблоида „Билд“. Според вестника с предложението си да купи облигациите им ЕЦБ практически подписва празен чек на задължените държави. Йенс Вайдман, управител на централната Bundesbank, нарече решението на Драги „равносилно на финансиране на правителствата с печатане на пари“ и обвини италианския банкер в нарушаване на правилата на ЕЦБ.
Анализаторите отбелязват, че някога могъщата Bundesbank сега е пренебрегната. „Германците се чувстват напълно изоставени и направени за посмешище от факта, че централната им банка е толкова изолирана, както и самата страна“, коментира Гунар Бек, специалист по европейско право в Лондонския колеж за ориенталски и африкански науки. „Решението изглежда привлекателно в краткосрочен план, но е истинска катастрофа в по-далечна перспектива, тъй като премахва всякакъв стимул за страните в криза да се реформират.“ Според Бек ходът на Драги е обезпокоил много германци. „Подобно на много много от сънародниците си на възраст над 40 години, и аз израснах с разказите на баба си и дядо си за разрушителната хиперинфлация през 20-те години на миналия век“, посочва той. „Това е масова фобия. Както тогава, така и сега хората, инвестирали консервативно, са принудени да плащат за загубите на по-рисковите играчи.“ Според Бек Драги най-вероятно е бил информиран предварително какво ще бъде решението на съда, преди да направи съобщението си. „Драги е ловък играч, който изчака най-удобния момент за хода си. Трябва да е получил одобрението на Ангела Меркел, а това е възможно единствено ако и тя е била наясно с предстоящото съдебно решение“, казва Бек. Според него изявлението на ЕЦБ ще засили натиска върху съда, чието постановление е от изключително значение за бъдещето на еврото.                               
Делото бе инициирано от група от над 12 хил. ищци, включително растяща маса евроскептици от научните среди, коалицията на канцлера Меркел и Лявата партия. Карлсруе разбуни духовете през юли със заявлението, че се нуждае от два месеца да разгледа оплакванията, че спасителният фонд е в нарушение на конституцията. Наблюдателите вярват, че това движение има потенциала да се превърне в нова партия, нещо безпрецедентно за Германия, където няма антиевропейски формации. „Сред политиците се усеща тревога, че хората за първи път се дистанцират от Европа заради новопридобитото съзнание, че регионът повече не може да бъде сплотяван от германското чувство за вина за световните войни, а се нуждае от наистина работеща единна валута“, казва Вофганг Новак, бивш съветник на канцлера Герхард Шрьодер. „За германците вероятно е по-добре да напуснат еврозоната, но идеята е абсолютна анатема в политическия живот на страната.“       


По в. „Обзървър“ 

Станете почитател на Класа