Оланд се присъедини към спасителите на еврозоната

Френският президент Франсоа Оланд се присъедини към обещанията, че лидерите на еврозоната ще направят „всичко възможно“ да спасят паричното обединение, след като във вторник се срещна с италианския премиер Марио Монти. Оланд заяви, че е постигнат сериозен напредък през последните седмици, и допълни: „Не можем да си позволим и минута невнимание. Потвърдихме ангажимента си за защита, съхраняване и укрепване на еврозоната.“
Това са поредните коментари от серия позитивни послания на европейските политически лидери и управници през последните дни, чиято очевидна цел е да подсилят доверието преди лятната почивка. По-рано Монти заяви, че „вижда светлина в края на тунела“, що се отнася до кризата. Спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предприеме драстични мерки за решаване на проблемите още на заседанието си в четвъртък, започнаха да циркулират след изказването на президента на финансовата институция Марио Драги миналата седмица, че банката ще направи „каквото е нужно“, за да опази еврото. Икономистите очакват Драги най-малкото да възобнови програмата за закупуване на облигации, за да укрепи испанския и италианския суверенен дълг, или отново да наводни банките с евтино финансиране. Всички обаче се надяват той да действа по-решително и да даде банков лиценз на новия фонд за взаимопомощ в еврозоната, Европейския механизъм за стабилност (ESM).
Германия обаче тушира позитивното настроение, след като финансовото министерство на страната заяви, че няма да се наложи ESM да се сдобива със статут на банка. При това положение фондът няма да може да купува дълг, емитиран от затруднени членки на паричното обединение. „Това е удар по онези, които очакват ЕЦБ да вкара в действие мощно оръжие на срещата си в четвъртък“, коментира Катлийн Брукс, директор „Проучвания“ във Forex.com. Без банков лиценз спасителните фондове разполагат с едва около €500 млрд. да измъкнат Испания и Италия – две икономики в риск. „Има опасения, че Драги е пренавил пазара с бойната си реторика миналата седмица. Очевидно с нарастването на очакванията за ЕЦБ става по-трудно да ги удовлетвори“, казват икономистите на Rabobank.
Междувременно Гърция предизвика тревога, след като заместник-министърът на финансите заяви, че дестабилизираната държава е „на ръба“ и няма да може да изпълни ангажиментите си без допълнителен финансов транш от Европа през август. Пазарният оптимизъм се изпари, като британският индекс FTSE 100, френският CAC 40 и испанският IBEX 35 паднаха с по 1% във вторник. Официалните данни за безработицата показаха, че броят на хората без препитание в еврозоната се е покачил със 123 хил. между май и юни на 17,8 млн., с което показателят е стигнал рекорден връх от 11,2%. Домакинствата не получиха глътка въздух, след като инфлацията остана непроменена на 2,4% през юли, което е над целта на ЕЦБ от 2%.

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа