Само една трета от американците се изкачват в социалната йерархия

Мнозинството американци изкарват повече пари от родителите си, но изкачването в социалната йерархия остава мираж за мнозина, особено за афроамериканците и хората без университетска диплома, показва ново проучване.
Общо 84% от американците печелят повече от родителите си, а около една трета са минали към по-висока категория на доходите през последните четири десетилетия по данни на Economic Mobility Project към неправителствената организация Pew Charitable Trusts. Шестнадесет процента от всички семейства в проучването са паднали под доходите на предното поколение, а чернокожите по-често вървят надолу по стълбицата от белите. „Повечето американци имат по-добри приходи или състояние от родителите си, но това не означава задължително изкачване по икономическата стълбица“, казва Даяна Елиът, ръководител на изследването.
Сред най-забележителните разкрития е фактът, че шансовете за придвижване от дъното на социалния спектър към самия връх са само 4%, което предполага, че приказката за забогатяване от нулата е по-често срещана в Холивуд, отколкото в реалността. Анализирани са данни от около 2200 семейства, включени в панелно изследване на Университета в Мичиган, което проследява семейните доходи и натрупаното богатство от група родители и техните деца в периода 1968-2009 г. Мобилността е анализирана като абсолютна и относителна. В първия случай (дали семействата изкарват повече пари в коригирани за инфлацията долари спрямо родителите си) американците се справят съвсем прилично. Общо 84% печелят повече, а половината трупат по-голямо състояние, отколкото родителите им на същата възраст, тоест между 40 г. и 50 г.
Изследването обаче показва, че през последните четири десетилетия американците по-трудно са се придвижвали между различните класи – това, което учените наричат относителна мобилност. Общо 43% от хората, отгледани в семейства с най-ниската категория доходи, почти сигурно остават на това ниво като възрастни, докато 40% от децата в семействата с най-високи доходи имат сериозни шансове да запазят статута си и като възрастни.                           
Афроамериканците и хората без университетска диплома срещат най-големи трудности в изкачването по социалната стълбица, сочи проучването „В преследване на американската мечта, икономическата мобилност през поколенията“. В сравнение с белите по-скромен дял чернокожи надминават доходите на родителите си, а от средната класа едва 23% натрупват по-сериозно състояние при 56% сред белите. Половината са застрашени да изпаднат от средното равнище на доходите. Докладът не включва данни за испаноговорящото население, тъй като много малко семейства са участвали в оригиналното проучване през 1968 г.
Ерин Къриър, управител на Economic Mobility Project, казва, че много фактори могат да повлияят на движението по социалната йерархия, включително образованието и размерът на спестяванията. Висшистите имат три пъти по-голям шанс да се издигнат от дъното до върха, а хората без гимназиална диплома в по-голяма степен остават на дъното.
Дори географията може да изиграе роля. Израсналите в крайно бедни квартали по-често вървят надолу по социалната стълбица, независимо колко пари изкарват родителите им, казва Къриър. Друго изследване на Pew, публикувано по-рано тази година, показва, че жителите в някои щати в североизточната част на страната имат по-сериозна възходяща мобилност от средната за страната, докато няколко щата от Юга са под летвата.

По в. „Вашингтон пост“

Станете почитател на Класа