Полша става по-уязвима за кризата в еврозоната

Полската икономика ще се забави в следващите години с отслабването на вътрешните фактори, които я предпазват от дълговата криза в еврозоната, предупреждава националната централна банка. 
Страната доказа устойчивостта си на проблемите в региона с растеж от 4,3% за миналата година благодарение на публичните инвестиции, вътрешното търсене и слабата злота. Тези фактори отслабват според National Bank of Poland, която смъкна прогнозите си за растежа на 2,9% за 2012, 2,1% за 2013 и 3% през 2014 г. „Три фактора предпазваха икономиката от европейските трусове – публичните инвестиции, обменният курс на валутата ни и силното представяне на Германия, основния ни търговски партньор“, казва Ячек Котловски, зам.-директор на икономическия институт към централната банка. „За жалост два от тях са на изчерпване, а третият отслабва.“ Малко над половината от полския износ е насочен към страни от еврозоната начело с Германия. Слабите продажби на коли на континента са един от негативите за промишлеността на Полша, тъй като производството в базираните в страната заводи на Volkswagen, Opel и FIAT пада, допълва Котловски.
Полша бе съдомакин на тазгодишното Европейско първенство по футбол заедно с Украйна, а подготовката за събитието доведе до сериозни инфраструктурни инвестиции в комбинация със структурните фондове на ЕС, чийто най-голям дарител е Полша. Турнирът завърши в началото на юли и държавните вложения се очаква да паднат в следващите месеци, особено през 2013 г. и 2014 г., докато високата безработица и по-строгите условия по кредитирането оказват натиск върху частното потребление, казва централната банка. Икономическото забавяне, по-скъпата злота и вдигането на лихвите през май ще ограничат инфлацията, казва още институцията, която предвижда смъкване на темпа от 3,9% през 2012 г. на 2,7% през 2013 г. и 1,8% през 2014 г.
Съветът по паричната политика повиши основната лихва с 25 базисни пункта през май на 4,75%, за да се справи с упорито високия ценови ръст, който е над допустимия диапазон от 1,5-3,5% от януари 2011 г. насам. С оглед влошаването на перспективите за растежа и по-добрите очаквания за инфлацията съветът смекчи тона си след последното заседание през юли, а фокусът му постепенно се измества към растежа. Управителят на банката Марек Белка обаче казва, че още е твърде рано стратегията да бъде променена от затягане на неутрална. Елжбета Хойна-Дух, един от най-малко фиксираните върху инфлацията членове на съвета, заяви тази седмица, че е време централната банка да обмисли смъкване на лихвата тази година. „От теоретична гледна точка би трябвало да облекчим паричната политика през ноември или декември, когато инфлацията ще бъде по-ниска“, заяви тя по бизнес канала Ти Ви Ен Си Ен Би Си. „При следващата среща, която е през септември, ще обсъдим нови стъпки и със сигурност не бива да говорим за увеличение на лихвените проценти“, допълни Хойна-Дух, която е гласувала против вдигането на цената на заемите по-често от повечето си колеги в регулаторния орган.

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа