Въвличането на Deutsche Bank в скандала с Libor доказва нуждата от спешни реформи

Скандалът с Libor (усреднен лихвен процент на лондонския междубанков пазар) е сътресение, което трябва да произведе мерки за подобрение на световния банков надзор, смята американският регулатор, който първи започва да разследва съмненията в злоупотреби преди повече от четири години. След като Deutsche Bank стана поредната институция, обект на глобалното разследване за манипулиране на индекса Libor, Барт Чилтън от Комисията по фючърсна търговия в САЩ (CFTC) заяви, че властите не са направили достатъчно, за да предвидят задаващите се кризи. „Регулаторите трябва да работят много върху прогнозирането на бъдещите събития“, заяви Чилтън, който заедно с колегите си започна разследване на Libor през май 2008 г. „Надявам се, че скандалът ще подейства като решаващ удар, който да накара държавните органи по света да се раздвижат.“
Deutsche Bank е обект на специално разследване от германския пазарен регулатор BaFin във връзка с индекса Libor, съобщи по-рано Ройтерс. Единственият германски кредитор, разкрил подобна чувствителна информация, заяви по-рано тази година, че сътрудничи на властите, разследващи обвиненията за манипулиране на Libor. В тримесечния си доклад Deutsche Bank говори за призовки и изискване на данни от американски и европейски власти, свързани с определянето на междубанковите лихвени проценти. Deutsche Bank разкри, че съдейства на Министерството на правосъдието във Вашингтон, Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси, Комисията за фючърсна търговия и Европейската комисия във връзка с Libor. Следствието засяга периода 2005-2011 г., а резултатите могат да излязат още този месец.
Стана ясно също така, че Barclays е пред съдебен спор с търговец на фючърси, който твърди, че бизнесът му е пострадал от извършените от банката манипулации на Libor. „На база  видяното досега схемата за нагаждането на лихвата очевидно е била публична тайна в Barclays, което оставя голям брой доказателства за съучастничеството на банката“, заяви пред агенция „Блумбърг“ Стив Бърман, адвокат на инвеститора Карън Калауей, бивш директор на базирания в Чикаго Riff-Raff Trading.
Скандалът, обхванал лондонското Сити, след като Barclays (чийто главен изпълнителен директор Боб Даймънд подаде оставка по настояване на управителя на Bank of England сър Марвин Кинг) призна, че се е опитала да манипулира Libor, идва на фона на опитите на регулаторите от двете страни на Атлантическия океан да приложат нови правила след финансовата криза. Наблюдателите твърдят, че сагата допълнително усложнява предизвикателствата пред мисията на британските власти да се справят с растящото обществено недоверие в банките и нуждата да се подобри сигурността на финансовата система, без да бъде засегната слабата икономика. Ситито остава под ярката светлина на прожекторите след уреждането на спора от Barclays само седмици след като JP Morgan призна за търговска загуба на стойност $2 млрд. в Лондон. Чилтън казва, че не е „притеснен за вратичките в разпоредбите в Лондон, но скандалът с Libor наистина показва колко подвижен може да бъде рискът.“ Почти четири години след фалита на Lehman Brothers американските регулатори все още не са финализирали правилата за прилагането на закона за финансова реформа „Дод-Франк“, прокаран през лятото на 2010 г. Чилтън предупреди, че CFTC се нуждае от по-голямо финансиране, ако иска ефективно да следи за спазването на новите правила. Промените забраниха на големите банки да спекулират със собствените си пари и призоваха дериватите да бъдат търгувани на борсите. „Можем да допълним закона, но не бива да се осланяме, че хората най-добросъвестно ще спазват правилата“, заяви Чилтън.

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа