Има ли смисъл от държавен регулатор за ток, парно и вода?

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране няма нито задължение, нито отговорност да прави прогнози. Това каза в неделя пред БНР председателят й Ангел Семерджиев. По думите му целият процес се определя от операторите, т.е. производителите. Най-пресният пример в това отношение е добавката за т. нар. зелена енергия, която реално се плаща от НЕК. Затова се наложило токът да поскъпне не с 10 на сто а с 13 на сто. НЕК така преценила. Тогава какъв е изобщо смисълът от наличието на регулаторен орган, след като НЕК, която освен обществен доставчик е и производител, може да налага цени на електроенергията за свои нужди?
Регулаторът не прави прогнози, не анализира или пък го прави, но не по отношение на потребителите, които имат явно безкрайни резерви за плащане на монополистите. А и доскорошният шеф на НЕК, сега на енергийния холдинг - Михаил Андонов, каза, че промяната ще се отрази положително на финансовите потоци на НЕК. Това наложи и друг прецедент - за да се изчакат разчетите на НЕК, бе отложено оповестяването на решението за новите цени на тока с ден. С тези разчети, разбира се, цените скочиха още повече.
Така се случи и с цената на водата в София - предварително обявеното поскъпване с 2,86 на сто се оказа всъщност почти с 5 процента, и то без регулаторът да уточнява кои точно от разчетите на "Софийска вода" е забравил.
Същият регулатор бе обявил, че парното и топлата вода няма да поскъпват, ако цените на природния газ се увеличат с до 5 процента. Ядец! В повечето градове цените на топлоснабдяването също скачат.
Тази поредица от поскъпвания, за които официално носи отговорност именно държавният регулатор, логично кара повечето хора да се питат дали и заплатите на заетите в регулатора не зависят от поредните увеличения? И ако е така, какъв е смисълът от него?

Станете почитател на Класа