Облаци надвисват над германската икономика

Индикациите, че германската икономика скоро ще се поддаде на влиянията от дълговата криза в еврозоната, нараснаха, след като индексът на института Ifo за бизнес доверието падна на поне двугодишно дъно.
„Досега Германия бе слабо повлияна от кризата, незасегната от проблемите на търговски партньори като Испания и Гърция, но сега облаците се сгъстяват“, казва Клаус Волрабе от базирания в Мюнхен изследователски център. Коментарите му увенчават поредица от слаби данни, които подсказват, че най-голямата европейска икономика показва признаци на напрежение. Ключовият за анализаторите ориентир на Ifo за бизнес доверието падна малко повече от предвижданото за юни, с което стигна най-ниската си точка от март 2010 г. насам. Климатът в основния сектор на промишленото производство понесе особено тежък удар сред растяща несигурност и песимистични очаквания.
По-рано през месеца индексът на изследователския център ZEW за икономическите очаквания падна на близо 14-годишно дъно, а Markit заяви, че бизнес активността се е свила през юни с най-сериозното си темпо за последните три години. „Опасенията са, че страната вече е уязвима за ефектите от кризата в еврозоната“, казва Волрабе от института Ifo, чието проучване отчете показание от 105,3 пункта през юни. Това е спад в сравнение с майските 106,9 и под очакванията за равнище от 105,6 пункта. Проблемите със задълженията в паричното обединение се засилиха през последните месеци, като растящите инвеститорски страхове покачиха доходността по облигациите на Италия и Испания.
В условията на ниско доверие и рецесия в редица икономики настроението сред германските износители бе помрачено, а производството започна да намалява. Волрабе не стигна до предвиждане за трайно икономическо свиване в Германия, но предупреди за реална опасност, ако кризата в региона се задълбочи. „Ако несигурността нарасне или проблемите ескалират, инвестициите ще паднат, а пазарът на труда ще се влоши“, бе неговото становище. Страната би трябвало да постигне лек растеж през второто тримесечие, а може би и в третото, в зависимост от развитието на общата картина в следващите няколко седмици. Изчисленията на Волрабе са за напредък през 2012 г. като цяло и 2013 г. Инфлацията ще остане под контрол, а безработицата – стабилна, докато компаниите са внимателни с назначенията и уволненията заради неясното бъдеще, казва той. Масовото вдигане на заплатите напоследък ще подсили потреблението, въпреки че процесът ще отнеме известно време, предупреждава Волрабе.
Увеличава се натискът върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да подпомогне икономиката на паричното обединение с по-ниска основна лихва или друга форма на стимулиране. Волрабе казва, че вече ниските лихвени проценти само са увеличили прилива на количеството евтини пари в Германия от други страни членки и нова стъпка в тази посока само ще насърчи тенденцията. Проблемът е, че при цялата тази несигурност инвеститорите държат средствата си, вместо да ги влагат. „ЕЦБ намира временни решения на въпроса. Корекциите в паричната политика не са пътят към изхода от настоящата криза. „Най-добрият вариант е политиците да отправят убедителен сигнал към пазарите и икономиката, така че да се постигне психологическо въздействие, че ще решат кризата точно с конкретния подход. При всички положения ще е болезнено“, смята Волрабе. „Юнското изследване на Ifo затвърждава впечатлението, оставено от проучванията на ZEW и PMI, че двигателят на растежа в еврозоната се забавя“, казва Джонатан Лойнс от Capital Economics в Лондон.

По „Дау Джоунс“

Станете почитател на Класа