Всеки четвърти българин се стреми да ползва екосъобразни пазарски торбички

Почти 80% от българските граждани полагат или са полагали съзнателни усилия, за да влияят на околната сред по възможно най-малко вреден начин. Данните са от най-новото национално-представително проучване на ББСС „Галъп интернешънъл” по темата екологичен начин на живот, проведено по поръчка на klassa.bg.
Изследването на екологично съобразните навици и усилия се провежда за трети път с цел проследяване на нагласите и поведението на българските граждани през годините.
Данните от 2009 г. насам разкриват тенденция все повече българи да се замислят за това по какъв начин влияят на околната среда и с какво биха могли да помогнат за опазването й.
В първото издание на проучването през 2009 г. над една трета от пълнолетните българи (35%) заявяваха, че не са полагали никакво усилие или не са взимали никакви мерки, свързани с екологичния начин на живот. Този процент е в тенденция на постоянен спад в последващите две издания на проучването. Днес по-малко от една пета (19%) казват, че никога не са правили нищо с цел опазване на околната среда.
Най-популярната мярка за по-екологичен начин на живот сред българските граждани е пестенето на вода за домакинските нужди. Над половината (53%) от пълнолетното население заявяват, че се стремят да не хабят излишни количества вода при къпане, миене, пране и подобни дейности. Процентът пестящи питейна вода е в нарастваща тенденция от 2009 г. насам.
Подменянето на обикновените електрически крушки с енергоспестяващи е втората по популярност сред населението предприемана грижа за околната среда. Малко над 40% от българите заявяват, че са сложили такива крушки в дома си. Употребата на енергоспестяващите крушки отбеляза значителен ръст между 2009 и 2011 г. и понастоящем е без промяна спрямо измереното през 2011 г.
Регистрираме най-значителен ръст на популярността на употребата на платнените или бързоразграждащи се пазарски торбички като заместител на обикновените найлонови. Днес над една четвърт от населението прибира покупките си в платнена или бързоразграждаща се торбичка. Само спрямо миналата година делът на българите, които ползват еко торбички, е нараснал над два пъти и половина и пет пъти спрямо 2009 г.
Що се отнася до намеренията за бъдещи действия, свързани с екологичния начин на живот, регистрираме постепенен спад в дела на българите, които не се интересуват от околната среда и не планират да предприемат мерки за по-екосъобразен начин на живот в близко бъдеще. Понастоящем с такива намерения са 15% от българите, а само преди три години незагрижени за околната среда бяха почти 30%.
Разделното събиране на битовите отпадъци, както и употребата на платнени и друг вид еко торбички за пазаруване са сред най-популярните планирани действия, заявени от над една трета от българските граждани. Около една трета също планират да си сложат енергоспестяващи електрически крушки и да пестят вода в домакинството си.

Изследването е проведено през първите дни на месец юни, национално представително е и обхваща 1006 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.

Станете почитател на Класа