МВФ вижда рискове пред ирландското завръщане на кредитните пазари

Ирландското правителство трудно ще се върне на международните дългови пазари идната година, освен ако еврозоната не излезе с надежден план за приключване на фискалната си драма, предупреди Международният валутен фонд (МВФ). Без достъп до инвеститорско финансиране през 2013 г. и особено през 2014 г. Дъблин почти сигурно ще бъде принуден да поиска втори спасителен пакет от паричното обединение и МВФ.
Това би било тежък удар по стратегията на региона за справяне с дълговите проблеми, тъй като Ирландия бе сочена като образцов пример. Дотук правителството изпълни изискванията за бюджетния дефицит и останалите цели, поставени от ЕС и МВФ като условие за оказаната помощ, и се очаква да продължи в същия дух. В сряда фондът одобри изплащането на заем от €1,4 млрд. за страната, поредната вноска по договорената през ноември 2010 г. програма за €67,5 млрд., която приключва идната година. В последната си оценка за напредъка на Дъблин международният кредитор за пореден път отчете стриктно спазване на поставените цели. Крейг Бюмонт, ръководител на мисията на МВФ за страната, обаче предупреди, че способността на правителството да се върне на пазара за облигации зависи от инвеститорските нагласи към еврозоната като цяло. Доверието във валутния съюз се влоши през последните седмици в отговор на въпросителните около членството на Гърция и стабилността на испанските държавни финанси.
Ирландското правителство планираше да поднови продажбите си на краткосрочни облигации през втората половина на тази година с емисия за €4 млрд. в оптималния случай. Надеждите са за пласиране на по-дългосрочни книжа за €6 млрд. през първото полугодие на 2013 г. Нарастването на инвеститорските опасения около бъдещето на еврозоната през последните седмици обаче покачи доходността по ирландския правителствен дълг, отбелязва МВФ. Лихвите за Дъблин вече са над равнището си от последния търг на държавни облигации, преди да бъде потърсена помощ. Кабинетът определя връщането на международните кредитни пазари през 2013 г. като ключова цел на програмата си за икономии, белег за възстановяване на националния суверенитет.
Според МВФ задължение на еврозоната като цяло е да създаде условията, при които ирландското правителство ще може да заема от потенциалните облигационери. „Продължителната и убедителна фискална консолидация в страната, както и политическите реформи ще имат най-голям принос за връщането на достъпа до капиталовложителите и насърчаването на възстановяването като част от общите европейски усилия за стабилизиране на финансовите пазари и подсилване на растежа в еврозоната“, заяви зам.-директорът на МВФ Дейвид Липтън. В петък еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен заяви, че ЕС съзнава необходимостта от допълнителни мерки за справяне с проблемите на континента. „Не подценяваме трудностите и признаваме, че трябва да направим повече“, бяха думите му.
В пореден израз за растящото напрежение между фонда и европейските институции относно стратегията за борба с кризата фондът подкрепи молбата на Дъблин за отсрочване на записи на заповед за €30 млрд., вкарани в разклатените банки на страната, за да могат да изплатят задълженията си. Според МВФ управляващите трябва да намерят начин да се справят с ипотеките, чието погасяване е обвързано с лихвата на ЕЦБ и продължава да е източник на загуби за ирландските банки. „Своевременното третиране на този проблем е от основно значение за шансовете на Ирландия да се върне на пазарите, което ще е от полза за еврозоната“, казва фондът. При сегашните условия кабинетът в Дъблин ще плаща над €3 млрд. годишно по книжата си до 2023 г. - пари, които трябва да намери чрез свиване на разходите и вдигане на данъците или чрез емитиране на нови облигации. Дължимото за март плащане бе избегнато, като по същество бе заменено с дългосрочен инструмент в сложна операция, която изглежда неизползваема в далечен план. МВФ изтъква нуждата от дългосрочно решение, не на последно място, защото в отсъствието на такова подкрепата за управляващите и програмата им за икономии може да се изпари. Бюмонт отбелязва, че насрочените месечни вноски по записите на заповед, използвани за рекапитализация на затруднените банки, са приблизително равни на годишните бюджетни икономии, планирани от кабинета – сравнение, което не убягва на ирландските гласоподаватели. „Погасителните плащания са политическо изпитание при сегашната им схема“, казва той.
МВФ изказа мнението си и по друг спорен въпрос в еврозоната – дали регионът трябва да отпуска директно финансиране на разклатените банки, а не чрез правителствата, както досега (Германия е против идеята). Международният кредитор заяви, че Ирландия ще има далеч по-голям потенциал да се справи с проблемите си, ако единен фонд за еврозоната осигури финансова подкрепа на затъналите институции. „Временното европейско акционерно участие в държавни банки силно ще редуцира връзката между кредиторите и суверените, което веднага ще направи дълга по-поносим и ще подобри перспективите за привличане на частни собственици.“

По „Дау Джоунс“

Станете почитател на Класа