Данъци или съществуване в сивия сектор?

Искаш да си купиш кафе от автомат? Няма проблем! Не чакай касова бележка, но покупката ти ще бъде отчетена пред данъчните. Поне това гласи последната наредба за свързване на апаратите с НАП, която съдържателите на подобни машини трябва да спазят от началото на следващата година.
Ясно е, че 15 000 автомата генерират непроследими печалби, но пък и както обикновено всяка промяна е на гърба на обикновения гражданин и малък предприемач. Финансово. Въпросът е къде да търсим нормалното съотношение между държавно регулиран контрол и екзистенц-минимума за съществуване на бизнеса. Ако се сметнат всички задължения и разходи, би трябвало да има някаква икономическа логика в начисляването и събирането на задълженията към държавата. Да не говорим, че едва ли дребните съдържатели на автомати са крупните данъкоплатци и пълнят най-значително хазната. А никой не им смята разходите за връзката с данъчните.
Да, категорично ред и контрол трябва да има, но как би могло да говорим за развитие и насърчаване на малкия и дребния бизнес, ако му се сваля и последната риза от гърба. Така не му остава нищо друго, освен да мине в добрия случай на сивата страна на икономиката, а в другия – изобщо да предпочете да не плаща нищо на държавата и да фалира.

Станете почитател на Класа