(Евро)чиновниците у нас се пребориха за европейските си заплати

Чиновниците, които работят с еврофондове, се пребориха заплатите им да останат двойни. Привилегията ще бъде записана в нови нормативни актове, които уреждат възнагражденията на държавните служители, се похвалиха тези дни от заинтересованата страна. В тях най-вероятно ще бъде регламентирано, че вместо да взимат заплата плюс още една заплата като допълнително възнаграждение (от техническа помощ) и в добавка още пари по граждански договор за участие в проект, служителите в евродирекции ще взимат само една голяма заплата. Така шефове ще се разписват срещу 4400 лв., а средното възнаграждение в тези дирекции ще варира между 2 и 3 хиляди лева. Нищо лошо! Който работи и докарва пари в България, нека взима. Само че проблемът е, че потоци от европари в държавата не влизат и не влизат. За сметка на това фокуснически се изнасят различни проценти на усвояемост, които само объркват читателите. И замазват ситуацията.
Според управляващите ние сме в златната среда по усвоени европари, според опозицията се влачим на опашката и става все по-зле. Ако слушаме статистиката на министъра на еврофондовете Томислав Дончев според която до края на годината ще се справим с 45% от усвояването, изобщо няма място за притеснение, но ако четем отговорите на ЕК до евродепутата Евгени Кирилов, единственото, което можем да направим, е да се притесним. Според статистиката на Брюксел „изплатените към 1 април 2012 г. средства по политиката на сближаване, сред 27-те държави България е на 26-о място при социалния фонд и на 25-о място общо за фонда за регионално развитие и Кохезионния фонд“. Или при среден процент от 35,42% изплатени средства от регионалния и Кохезионния фонд България е достигнала само 24,30%.
Излиза, че у нас се работи под средното ниво, но се взимат двойни заплати за лошо свършена работа. В същото време има друг стандарт за останалите. Ако чиновници, които не работят в евродирекции, си гледат по същия начин работата, те могат да останат на минимални пари, при положение че останат на работа изобщо. С новите наредби, които определят възнагражденията на служителите, парите им ще се обвързват с резултатите от работата. Което означава, че при добра оценка от страна на началника, не е сигурно дали ще си вземат и пълното възнаграждение на стойност една работна заплата (710 лв.).
Това трудно може да се нарече справедливо. И е добре да бъде преосмислено, преди да стане факт. Защото двойните стандарти водят единствено до напрежение. И до основателно недоволство и демотивация.

Станете почитател на Класа