Мексико охлади очакванията за срещата на Г-20

Президентът на Мексико Фелипе Калдерон заяви, че срещата на върха на водещите индустриални и нововъзникващи страни през идната седмица е малко вероятно да разреши настоящите проблеми на Европа, но може да доведе до дългосрочен план за поощряване на глобалния растеж.
Групата на 20-те водещи индустриални и новоразвиващи се икономики ще се срещне в понеделник и вторник в курорта Лос Кабос на фона на постоянните притеснения за Европа, включително предстоящите избори в Гърция, надигащата се банкова криза в Испания и опасенията за дългосрочното фискално здраве на Италия. Продължителната криза предизвика притеснения в глобален мащаб и действа като спирачка за бавното възстановяване на САЩ. Президентът на Мексико, страна, изпитала на собствен гръб икономическата криза в миналото, каза, че сегашните европейски неволи ще преминат, и посъветва нациите да помислят повече за поощряване на дългосрочния ръст. „Това, което наистина е от значение за мен, е договарянето на план за дългосрочни действия. В крайна сметка тази икономическа ситуация, колкото и лоша да се оказва, ще премине“, коментира той в интервю за „Уолстрийт джърнъл“.
Калдерон също така се постара да охлади краткосрочните очаквания за срещата на върха. „Всяко едно събитие, в този случай срещата на Г-20, не води задължително до някакви новини, които биха оказали особено влияние върху пазарите, каза той. Целта на срещата и това, което можем да очакваме обаче, е да обсъдим откровено сегашните световни проблеми и особено тези в Европа.“ Очаква се на срещата на върха да бъде затвърдено споразумението, сключено по-рано тази година във Вашингтон, за увеличаване с 430 млрд. долара на ресурсите на Международния валутен фонд за справяне с проблемите в европейските страни.
Калдерон заяви, че за първи път членовете на МВФ не са чакали „щедростта или желанието“ на САЩ да вземат участие, а са се споразумели за повече средства за МВФ – споразумение, което той се надява, че „ще бъде потвърдено и от Г-20 или дори разширено за още по-голяма помощ“. Президентът, който ще напусне поста си по-късно тази година, заяви, че се надява страните да се споразумеят за план, който включва предложения за финансиране на инфраструктурата и механизъм за оценка на степента, в която членовете на МВФ изпълняват обещанията си.
Европейската криза доведе до поевтиняването на мексиканското песо до най-ниската му стойност спрямо щатския долар от три години насам, като един долар се търгува за 14 песо. Калдерон заяви, че по-слабото песо до този момент е имало положителен ефект – то не е довело до ценови скок и е подпомогнало мексиканския износ. „Не искам да разчитам само на износа, но не всичко е неблагоприятно“, заяви той. Калдерон допълни, че рекордните валутни резерви на Мексиканската централна банка, които възлизаха на $155,4 млрд. миналата седмица, й дават достатъчно свобода да предостави ликвидност на валутния пазар, ако това се наложи. Освен това той смъмри някои латиноамерикански държави като Аржентина, които прибегнаха до валутен контрол, за да ограничат покупките на долари от гражданите си в опит да защитят местните си валути. „Виждам как определени икономики се опитват отново да контролират долара, виждам диференцирани валутни курсове, черни пазари и ми се струва, че отново сме свидетели на кошмар, който всички преживяхме преди години или десетилетия. Струва ми се невероятно, че отново преживяваме това сега“, заяви той.

По „Дау Джоунс“

Станете почитател на Класа