Лагард предупреди света за риск от тройна криза

Кристин Лагард, ръководителят на Международния валутен фонд, предупреди, че светът рискува тройна криза от намаляващи приходи, вредно влияние върху околната среда и социално напрежение, ако страните не възприемат по-устойчив подход към икономическия растеж.
Преди срещата за Земята "Рио +20" по-късно този месец тя заяви, че заможните би трябвало да ограничат стремежа си към по-високи доходи, докато в световен мащаб 200 млн. души все още си търсят работа, а бедността се покачва. След като недвусмислено изрази подкрепата си за зелените данъци и серия от мерки за опазване на околната среда, тя се застъпи за облагането с данъци на собствениците на движещи се на бензин автомобили като една от зелените мерки за справяне с климатичните промени.
„Минаха 20 години, откакто световните лидери се срещнаха в Рио, за да се обединят в благородната цел да защитят планетата за бъдещите поколения. А сега, 20 години по-късно, ние ще се върнем обратно в Рио, за да си припомним задължението да постигнем устойчиво развитие – идеята, че трябва да се борим едновременно за икономически растеж, опазване на околната среда и социален прогрес“, заяви тя във Вашингтон във вторник. „Идеята е, че различни икономически, природни и социални цели могат да бъдат разгледани като отделни аспекти на една и съща визия, основни части на едно цяло.“ Но тя също така спомена, че сегашната икономическа криза в Европа и забавящият се ръст в глобален мащаб, заедно с нарастващата заплаха от климатични промени и социални напрежения, биха могли да обезсмислят усилията на лидерите за изграждане на по-устойчиво бъдеще.
„През последните няколко години сме потопени в най-лошата икономическа криза от Голямата депресия насам. И все още не сме излезли от нея. Всъщност напрежението отново нараства, а рисковете за финансовата стабилност отново излязоха на преден план. Над глобалните прогнози е надвиснала огромна несигурност. Прекалено много региони днес все още са заседнали в капана на нисък ръст и висока безработица“, коментира тя. „В момента 200 млн. души в световен мащаб не могат да си намерят работа, включително 75 млн. младежи, които се опитват да направят първата крачка по стълбата на успеха. Затова е нужна стратегия, която да е съобразена с устойчивостта и растежа, където стабилността благоприятства подема, а той от негова страна улеснява устойчивостта“, добави тя.
Кристин Лагард, която е бивш френски десноцентристки финансов министър, наскоро предизвика буря от противоречиви мнения, след като обвини европейците, че спират напредъка за слагане на край на сегашната финансова криза. На въпроса дали съчувства на обеднелите гърци след бюджетните ограничения, наложени от Брюксел, Лагард каза, че нигерийските деца я притесняват повече. Също така стана ясно, че тя не плаща данъци върху годишната си заплата от 467 940 долара (298 675 евро). Преди срещата на върха тя заяви, че акцизите върху бензина и други въглеродни горива биха могли да натрупат милиарди долари за природосъобразни инвестиционни проекти. „Понастоящем по-малко от 10% от световните емисии на парников газ са обезпечени от официални програми за финансиране. Само няколко града таксуват използването на натоварени пътища. Фермерите в богатите страни плащат по-малко, ако изобщо плащат нещо, за все по-оскъдните водни ресурси. Много страни продължават да субсидират замърсяващи енергийни системи. Тези субсидии струват скъпо на бюджета и на планетата. Страните трябва да ги намалят. Но ако го направят, те трябва да защитят уязвимите групи, като се фокусират специално върху субсидирането на продукти, използвани от по-бедните слоеве на населението, и като заздравят мрежите за социална сигурност“, добави тя.

По в. „Гардиън“

Станете почитател на Класа