По-опасно от сградите е бездействието

Козирка се срути в понеделник върху заведение в центъра на София, като всичко като по чудо се размина без жертви и пострадали само защото инцидентът станал рано сутринта.
Малко след това столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че отговорността за опасните сгради в София е на собствениците, и това е факт. Факт е обаче също така, че Столична община не прави всичко необходимо, за да контролира и санкционира собствениците на неподдържаните постройки. Доказват го многобройните инциденти с паднали отломки, мазилки и дори балкони.
Със сигурност всеки столичанин знае в квартала си някоя и друга съборетина, която е или свърталище на бездомни и наркомани, или пък нерегламентирана тоалетна. Няма спор и за това, че най-много опасни сгради има в историческия център на столицата по обясними причини – просто там постройките са най-стари, а на много места дори са „реконструирани“ по изключително аматьорски и опасен начин.
Не е никак трудно експертите от Столичния инспекторат да обходят районите и да дадат предписания за рисковите сгради. Вярно е, че това се прави постоянно, но очевидно ефектът не е особено голям. Вярно е също така, че едно рисково здание обикновено има поне няколко собственици, които не могат да се разберат помежду си или просто нямат пари за ремонт. Но все пак Столична община е легитимният представител на местната власт и ако трябва, дори може да инициира законодателни промени, които веднъж завинаги да решат проблема с опасните сгради в София. Дори ако за целта е нужно да се концентрират повече власт и повече механизми за санкции в ръцете на общината. Защото частната собственост наистина е неприкосновена, но по-висша ценност от нея са животът и здравето на хората.

Станете почитател на Класа