България може да остане без ветеринарни лекари в практиката

Не съм виждал и чувал някъде в Европа ветеринарни лекари да протестират. Това е така, защото там отдавна има изработени ясни правила, с които всеки може да работи и да практикува. Когато поискахме изработването на такива ясни правила с наше участие, се случи така, че поискаха да ни премахнат изцяло.
Ние настояваме да се въведат европейските практики. Разбира се, не във всички развити европейски държави нещата вървят „по мед и масло“, но в повечето са добре. Няма развита европейска държава, в която контролиращите да изпълняват дейностите, които контролират. Няма развита европейска държава, в която Световната организация да не определя правилата за практикуване на професията, както ще стане у нас. При това българските ветеринарни лекари косвено ще изгубят и много финансов ресурс, ако проектозаконът стане факт. Затова подадохме искане за среща с премиера Бойко Борисов и вече сме внесли протестна декларация в парламента и Министерския съвет срещу реформите в Закона за ветеринарномедицинска дейност. Лишавайки ни от правото да продаваме медикаменти, като се разрешава на държавни служители, на които ние не можем да бъдем конкуренция, да практикуват, защото те си имат сигурни заплати и осигуровки от държавата, нас ни лишават и от средства. Предстоящите за гласуване на второ четене промени ще блокират диагностиката на заболяванията при животните, а оттам и качеството на контрол на месото, млякото, яйцата и другите хранителни продукти, които ядем.

Промените застрашават здравето и живота на хора и животни

Изправени сме пред реалната заплаха в следващите няколко години България да остане без ветеринарни лекари в практиката. Вероятно ще се започне с тези, които работят с продуктивни животни. Ще изчезнат първо те, а след тях голяма част от колегите, практикуващи с домашни любимци, ще бъдат принудени да преустановят дейност. Ако имате куче или котка и сте ми редовен клиент, плащате ми примерно по 20 лв. за една ваксинация, държавният лекар може да я направи за 10 лв., защото има сигурен доход. А аз плащам данъци, осигуровки и всичко това идва от клиента. Този дъмпинг ще бъде приложен по същата схема и при селскостопанските животни, още повече че благодарение на неразумна и деструктивна политика в последните 20 години, в България животновъдството е на отмиране. Млечно говедовъдство почти няма и това могат да ги потвърдят животновъдите. Те вече не отглеждат животни, защото вече не смогват да се изхранват с тази работа. Аз 14 години работя с продуктивни животни, предимно говеда, и за пръв път ми се случи собственик на ферма, вече бивш, да ме почерпи за това, че е успял да си продаде всички животни. Това е тенденция за съжаление. Ветеринарните специалисти ще внесат протестна декларация и срещу възможностите за безконтролно търгуване с лекарства, отнемането на правомощията им за налагане на стандарти при упражняването на професията и адекватна грижа за животните.

Да не допускаме разрушаване на съсловната организация

Министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов и шефът на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов са наши колеги, но те показват, че не искат да работят със съсловната организация в духа на добро партньорство и сътрудничество, а да работят под формата на диктат т.е. ние да изпълняваме това, което ни се нареди. Към 30 март т.г. членовете на Българския ветеринарен съюз бяха 2010 човека, но постоянно има движение и ако новият законопроект стане реалност, повечето от тях може да се разделят с професията си. Ние настояваме да не се допуска разрушаването и обезличаването на съсловната организация, най-малкото защото всички свободни професии имат такива организации и второто е да не се разрешава на контролните органи да извършват дейността, която контролират. Това са основните ни искания, но иначе има още много, които засягат детайли в професионалната ни работа.

Станете почитател на Класа