Еврокризата е надвиснала като облак над САЩ

Малко вероятно е САЩ да избегнат хватката на слабия ръст, ако икономиките в останалата част от света продължават да се забавят. Сегашната финансова криза в Европа, която нараства и после отслабва повече от година насам, е само един от проблемите. Спадът в Европа причини забавящ се ръст в нарастващи икономически сили като Китай, Индия и Бразилия. „Свидетели сме на глобално забавяне“, заяви Скот Андерсън, старши икономист в Wells Fargo & Co. в Минеаполис. Ефектите вече се забелязват в отношенията с ключови търговски партньори. Износът на САЩ към ЕС например намаля с 11% през април. А износът към Китай се понижи с 14%.
Последните данни за американската икономика от тази седмица най-вероятно ще отразят нарастващото влияние на събитията отвъд Океана. Индексите, измерващи прогнозата за производствената активност и потреблението, също се очaква да спаднат. А поредицата отрицателни прогнози, както и потъващите цени на акциите може отчасти да са разубедили американците да харчат колкото през май. Най-важният доклад се очаква във вторник и се отнася до продажбите на дребно за май. Потребителските разходи по всяка вероятност са се понижили с 0,3% през миналия месец, най-вече поради по-малкия брой извършени продажби на автомобили, според икономисти, цитирани от „Маркет уоч“. Ако прогнозата е точна, това понижение бележи най-големия спад от две години насам. Всеки спад в потребителските разходи е лошо предзнаменование, тъй като 70% от икономическия ръст на САЩ се дължи на тях.
Икономисти изразиха съмнение, че потребителите ще ограничат разходите си през следващите няколко месеца, но посочиха, че доходите не нарастват със същия темп, както разходите. Опасността идва от това, че „външно сътресение“, като излизането на Гърция от еврозоната, би могло да разтърси доверието на потребителите и да ги накара да ограничат разходите си. „Новините от Европа продължават да имат негативен ефект“, коментира Джордж Мокрзан, икономически директор в Huntington Bancorp. Що се отнася до фондовата борса, почти всички печалби през 2012 г. бяха заличени през последния месец, което бе причината джобовете на американците да олекнат малко, тъй като инвеститорите изтеглиха кеш от ценните си книжа.
Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет е индикатор за това, доколко американците са разтревожени. Бенчмаркът се очаква да спадне слабо от 79,3 през май на 78,0 през юни. По-рязко понижение почти със сигурност би подплашило инвеститорите. В петък също така ще излезе първото регионално проучване на производствената активност за юни. Производственият индекс на нюйоркския Федерален резерв Empire State index се предвижда да спадне от 17,1 през май на 13,5. Скорошни данни, като намаляващия износ към Европа и Китай, посочват, че производственият сектор отново е разтърсен след няколко години на стабилен ръст. Всяко по-нататъшно отслабване ще доведе до негативни прогнози. Оптимистичните предвиждания са за евентуално намаляване на инфлацията, тъй като цените на петрола продължават да се понижават от рекордните близо 110 долара за барел до по-малко от 85 долара. Със започването на летния шофьорски сезон спадащите цени на петрола позволяват на почиващите да спестят повече или да харчат за други неща. Според прогнозите както индексът на производствените цени, така и бенчмаркът на потребителските цени са спаднали през май.

По „Маркет уоч“

Станете почитател на Класа