От отстъпката за газа печели само "Булгаргаз", не и потребителите

Две неща се постигат с договореностите на министър Делян Добрев в Москва през май за отстъпка в цената на газа с 11,1 процента. Едното е, че спестява около 120 млн. долара от разходите на "Булгаргаз" за покупка на гориво. Другото е, че активно съдейства за още по-голямо увеличение на приходите на газовата компания. Макар да бе обявено, че въпросната отстъпка влиза в сила от 1 април, "Булгаргаз" настоява за увеличение в цените на газа от 1 юли, което се наслагва върху предишното от 1 април от почти 13 процента.
Споразумението с Русия за "Южен поток" е условие за получаване на по-ниска цена за природния газ, то ще бъде подписано на 15 ноември, каза в понеделник енергийният министър Делян Добрев. Той посочи още, че цените на синьото гориво ще продължат да нарастват, като при това поясни, че въпросните 11,1 на сто намаление се равняват на спестени около 120 млн. долара разходи на "Булгаргаз". Тъй като срокът на това споразумение изтича в края на тази година, намалението за потребителите няма да се реализира.
В това отношение шефът на газовата компания Димитър Гогов бе по-честен, като каза, че няма намаление в цената (за нас), а намаление на разходите (за "Булгаргаз"). Той обаче тактично премълча, че освен тези 120 млн. долара компанията му ще получи още един бонус - повече приходи от увеличената цена на газа, в която икономисаните пари няма да бъдат калкулирани.


Станете почитател на Класа