Нашият митинг е под надслов "Не на унищожаването на железниците!"

Ние искаме да спрат съкращенията, да се спре отнемането на картите за безплатно пътуване на работниците и служителите, настоящи и бивши железничари, както и да се компенсира инфлацията чрез увеличаване на доходите на работещите в БДЖ. Нашият митинг ще е под надслов "Не на унищожаването на железниците". Това е мирен протест, на който ще приемем декларация.
Сегашните управляващи прокламираха тази реформа като нещо невиждано, но от 1993 година през година-две непрекъснато се извършват реформи. Сегашната реформа и бившите реформи по нищо не се различават, единственото е, че сега съкращенията са масови и че с намаляването на персонал те искат да намалят разходите, но това води до проблеми – виждате, че няма инженери, обучен персонал, няма локомотиви. А дори и тези, които ги има, не се поддържат поради липса на средства, на обучени работници.
В действителност министърът веднъж заяви, че има мораториум върху съкращенията, но след това се оказа, че мораториум няма. Шефът на УС на БДЖ г-н Владимир Владимиров ни уведоми, че съкращенията продължават и при нас има заявления писма за съкращения на около 500 щата. Въпреки думите на транспортния министър Ивайло Московски, че няма такова нещо, ние сме уведомени от ръководството на БДЖ. Става дума за 250 души от "Товарни превози" и още толкова от "Пътнически превози".
Според подписания мораториум с бившия министър на транспорта Александър Цветков се казва, че намаляването на персонала трябва да стане до 2014 г. Противно на този документ от края на 2011 година и началото на тази са съкратени над 3000 човека, което въобще не отговаря на постигнатите договорености. А тези съкращения са доброзорни, защото много от служителите бяха принудени да си подадат заявления за напускане.
Така че след протеста, ако не се намери някакво решение, ще продължим с регионални протести в големите центрове.

*Пред БНР

Станете почитател на Класа