Очаквам не протест, а подкрепа за реформите в БДЖ

По никакъв начин не съм отказал да водя разговори с когото и да било. Просто не виждам тема, по която да дискутираме. Процедурите, които се правят сега, са договорените от края на миналата година, допълнителни съкращения няма да има, затова казвам, че няма тема. Между нас има диалог, но става дума за договореното досега, не за допълнителни съкращения на хора. Това, за което съм се уточнил с ръководството на БДЖ, е за "Товарни превози" - не желая да се случват каквито и да е движения, докато не мине приватизацията, за "Пътнически превози" - ръководството на компанията заедно с представители на синдикатите да продължат диалога и да коментират допълнителна оптимизация на персонала, ако се налага във връзка със съкращаването на влаковете. Така че не ми е ясно по каква причина ще протестират.
Не се спират безплатните карти на железничарите, според мене нещата излизат извън параметрите на темите ни. Всички безплатни ваучери, транспортни карти и други са раздадени в началото на годината и те си функционират. Това, че тези карти струват на държавата, на бюджета 300 млн. лева годишно и повече от 300 000 човека ползват безплатно пътуване, е друга тема. Но никой няма да предприема действия за спиране на тези карти, защото те са издадени и функционират. На всичко отгоре според наредбата за издаване на картите или за отнемане минава със санкция поне на министър или на зам.-министър. В момента нито аз, нито някой от заместниците ми е разписвал подобно нещо или е прилагал подобна санкция. Така че тема за разговор за картите няма.
Затова аз започвам да си мисля, че всички тези действия имат една-единствена цел и това е саботаж на процеса на приватизация. При мене има искания за диалог по следните точки - спиране на безплатните карти, второ - допълнителни съкращения. Такова нещо няма.
Затова не виждам причина за протест или за стачка. По-скоро очаквам подкрепа на действията по реформата, подкрепа за това, че се инвестират 1,5 млрд. лева в железницата, както и за това, че следващата седмица на мониторингов комитет на оперативна програма "Транспорт" БДЖ става бенефициент по нея.

Станете почитател на Класа