Акциите на БРИК влязоха в мечи пазар

Индексът MSCI BRIC задълбочи понижението си до над 20% спрямо тазгодишния си връх и засили страховете, че дълговата криза в Европа и по-бавният икономически растеж на САЩ ще ограничат износа.
Бенчмаркът за акциите в Бразилия, Русия, Индия и Китай падна с 1,3% на 258,78 пункта при затварянето на борсата в Ню Йорк, като се отдалечи с 21% от пика си от 2 март - праг, който според анализаторите бележи навлизане в мечи пазар. Компанията за морски товарни превози на бразилския милиардер Айк Батиста LLX Logistica SA бе главният виновник за отстъплението на местния индекс Bovespa. Руският бенчмарк индекс Micex, проследяващ 30 акции, се смъкна с 3,5%, като също официално отчете траен негативен тренд. Индексът, обхващащ 21 страни - MSCI Emerging Markets Index, удари четиримесечно дъно. Един от водещите индикатори на САЩ неочаквано падна през април, отчитайки вероятно забавяне в темпа на растеж на най-голямата икономика в света. Агенция Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на Гърция с едно ниво, като се мотивира със засилените опасения от излизане на страната от еврозоната, докато конкурентната Moody’s Investors Service смъкна кредитния рейтинг на шестнадесет испански банки, позовавайки се на икономическата слабост и все по-голямото затягане на правителствения бюджет. „Новоразвиващите се пазари вече търпят последиците от собствените си проблеми, а сега са изправени и пред допълнителни негативни фактори от развитите страни“, коментира в телефонно интервю от Лос Анджелис Комал Шри-Кумар, главен глобален стратег в TCW Group Inc., която управлява около $120 млрд. „Китай е изправен пред забавяне, а инфлацията в Индия се изстреля нагоре, което ограничи пространството на властите там да свалят лихвените проценти. Междувременно Гърция е на път да фалира. Непосредственото влияние върху новоразвиващите се пазари е негативно.“

Опасенията за Гърция

Бенчмаркът на нововъзникващите пазари MSCI Emerging Markets Index се е отправил към девета поредна седмица на спад, най-дългата му поредица от загуби от 1994 г. насам. Глобалният фондов пазар е загубил повече от $3 трлн. от стойността си през този месец. Бразилия също навлезе в мечи пазар, като бенчмаркът й пада вече осем поредни дни, най-дългия му негативен период от повече от 10 години, с който отстъплението от последния му връх на 13 март стана 21%. Базираната в Рио де Жанейро LLX загуби 7,5 процента до цена от 2,48 реала за акция, най-ниското ниво от 2009 г. насам. Индексът на развиващите се страни, който нарасна с 0,5 процента през тази година, се търгува при съотношение 9,8 пъти над изчислените печалби спрямо 11,7 пъти за MSCI World Index на богатите страни, който добави 0,8 процента през 2012 г. Руският бенчмарк Micex падна през пет от последните шест дни, докато Сбербанк загуби 7,2 процента от стойността си. С 14-те си процента кредиторът е на трето място по негативно влияние върху бенчмарка. Полските акции загубиха 3 процента, след като най-големият производител на слънчогледово олио на Украйна потъна със 7,8 процента поради съкращаване на прогнозата за печалбите му за фискалната 2012 г.

Южна Африка и Полша

Южноафриканският индекс FTSE/JSE Africa All Share Index намаля с 0,8 процента. Банковата компания Investec Ltd., която е и фондов мениджър, опериращ в Южна Африка, Австралия и Великобритания, претърпя спад от четири поредни дни, като намаля с 2,3 процента, след като компанията обяви 41-процентно понижение в годишните си печалби. Бенчмаркът MSCI EM Eastern Europe Index се понижи с 3,6 процента на 172,58 пункта, като базираната във Варшава Bank Pekao SA отбеляза загуба от 3,9 процента на борсата. Азиатските акции се покачиха след спекулации, че Китай ще предприеме стъпки за поощряване на растежа, а Федералният резерв на САЩ ще се постарае да стимулира американската икономика. Китай обяви, че ще отпусне 26,5 млрд. юана ($4,2 млрд.) под формата на субсидии, за да поощри използването на енергоспестяващи домакински уреди и продукти, замествайки програмата за потребителски стимули, която приключи тази година. Нацията ще даде още 6 млрд. юана субсидии за закупуването на превозни средства с двигатели с обем, по-малък от 1,6 литра.

Скок в Япония

Японската икономика нарасна по-бързо от очакваното с 4,1 процента през първото тримесечие, подкрепена от разходите за възстановяване, което е на път да изчезне точно когато влошаването на кризата в Европа заплашва да намали търсенето на износни стоки. Сингапур също така обяви скок в растежа от последното тримесечие, след като брутният му вътрешен продукт се повиши с 10 процента, като в същото време предупреди за риска от нарастващата задлъжнялост на Европа.
Индексът на филипинската фондова борса Philippine Stock Exchange Index нарасна с 3,1 процента, излизайки начело пред азиатските бенчмаркове, след като се повиши за шести пореден ден. Тайванският индекс Taiex прибави 1,7 процента към стойността си, а бомбайският бенчмарк BSE India Sensitive Index се покачи с 0,3 процента. „Истина е, че се осъществява свръхразпродажба на акции в кратък период от време, но несигурността, особено в Европа, ще продължи известно време“, заяви Чун Юн-сик, базиран в Сеул главен консултант по инвестиции в активи на ING Investment Management Korea Ltd., управляващ около $16 млрд. Допълнителната доходност, която инвеститорите искат, за да предпочетат дългови книжа на новоразвиващи се пазари пред американски правителствени облигации, нарасна със седем базисни пункта на 4,01%, по данни на индекса EMBI Global Index на JPMorgan Chase & Co.

Станете почитател на Класа