В България има деформирано висше образование

Българската икономика се задъхва от липсата на квалифицирана работна ръка по няколко причини. Първата е, че последователно вече повече от 50 години преобладава във висшето образование приемането на академични специалности. Ако погледнете една скромна статистика, ще видите, че в Европа почти два пъти по-малко са студентите с висше образование, които са в социалните науки, в България те са над 50 %. Като говоря социални науки, това означава социология, това означава право, това означава бизнес администрация, така че ние имаме едно деформирано висше образование, което не обслужва икономиката и обществото. Обслужва хората, които преподават. Специалностите следват натрупванията в преподавателския състав в съответните висши учебни заведения. Независимо от това, че държавата има най-мощния инструмент – финансирането. Тя финансира както средното образование, така висшето образование. Втората основна причина е постепенното изнасяне на определени дейности от страната. Това са развойните дейности - проектирането, дизайнът, стратегическото планиране. Всички дейности постепенно се изнасят от различните корпорации, както български, така и чуждестранни.

Вече ни липсва средата

Това означава, че при нас вече липсва човешката среда, в която се възпроизвежда човешкият ресурс. У нас в момента има една преситеност от хора, които са с юридическо образование, тъй като те се бълват от няколко университета включително и от висшите учебни заведения към Министерство на вътрешните работи. Това не е необходимо на нашето общество. Да не говорим, че това е една професия, която е обременена езиково. Юристите не биха могли да бъдат изнесени навън, за разлика от лекарите например, които се обучават в страната. Тях ги поглъща както вътрешният пазар, така и пазарът на Европа. За голямо съжаление в България чуждестранните инвеститори започнаха да създават и т.нар. кол центрове, в които се засмукват кадри, които са подготвени за една цифрова икономика. И по този начин българската икономика се обезкръвява. В България в момента има един проспериращ софтуерен сектор, който добре работи на международните пазари, но на него не му достигат кадри. Оборотът им е около 1 милиард , но ако те имат необходимите кадри, с лекота могат да постигнат 3 милиарда. Тъй като тези кадри са засмукани от кол центровете, възпроизводството им е доста ограничено. Това са много сериозни проблеми и за голямо съжаление, отново казвам, че ние не ползваме най-мощния инструмент, финансирането. Продължаваме да финансираме например обучение на студенти по право, обучение на студенти на социологически науки, които нямат търсене в обществото, и след като завършат, те се преквалифицират.

Няма връзка между нивата на образование

Другото, което е същественото, че няма връзка между отделните нива на образование. За голямо съжаление, пак ще се върна на основния проблем, корпоративния колониализъм, който завладява страната ни и изнася голяма част от националния ни доход. В България трябва да се вземат сериозни мерки, за да може да се повиши образователното ниво на човешкия ресурс. Освен това и все повече хора не искат да влязат в образователната система. Не говоря за етноси, но това ще има много сериозни последици за обществото.
Най-бързото нещо, което може да се направи, е след анализ да се определят квоти по отделните специалности, които държавата да финансира. Останалият достъп на студентите трябва да бъде свободен след съответното заплащане. Парите трябва да следват студента без никакво значение каква е собствеността на университета. Конституционно няма разлика между частната и държавната собственост. Ние финансираме 22 години в нарушение на конституционните правила.
И другото нещо, което веднага може да се направи, задължително всички учители от средното образование през лятото да минават задължително на едно обучение във висшите учебни заведения. И обратното, учителите от първоначалното образование да отидат в обучението на средното образование. Така че да се получава една вертикална интеграция на учителите, на обучаващите лица, в нашето образование.
Изоставаме и в придобиването на т.нар. STEM-умения. При тях говорим също за инженери в машиностроенето, за математици. STEM е съкращението, което се използва в авиацията и в ЕС - Science, Mathematics, Engineering, Technology. В България STEM-уменията са значително потиснати и те не се финансират.

Пред агенция „Фокус“

Станете почитател на Класа