Докъде може да падне безработицата в САЩ?

Гари Фрийман търси работа от 16 месеца. Той още не е готов да се откаже, но като човек на 60 г. не вижда много възможности пред себе си. Фрийман е един от петте милиона трайно безработни американци (т.е. над 6 месеца) в основата на кризата на трудовия пазар. Тежкото им положение е знак, че безработицата в страната може и да не падне до нивата отпреди рецесията, а да се задържи над очакванията на много чиновници. Фрийман, който е бивш директор по поддръжката в малък увеселителен парк, е изпратил 100 автобиографии. Но досега се е явил само на едно интервю през януари. „Опитах всичко възможно“, казва той. „Истински ме разочарова това, че работодателите изобщо не ми отговарят.“
Едно от най-големите предизвикателства пред председателя на Федералния резерв Бен Бернанке и колегите му е да разберат дали хората като Фрийман най-накрая ще си намерят работа, когато икономиката набере достатъчно скорост. Бернанке е оптимист и дори предвижда варианта за още стимули от Фед, които да насърчат търсенето и разкриването на работни места. Ако греши, централната банка рискува да наводни икономиката с пари в опита си да подпомогне хората, които никой не назначава. Вместо да смъкне безработица, Фед може да причини по-висока инфлация. „Американската политика е на кръстопът, който ще определи бъдещия облик на обществото“, смята Стивън Дейвис, икономист в Чикагския университет. „Сегашните решения ще повлияят живота на цяло поколение.“
Около 40% от безработните американци са загубили препитанието си преди повече от шест месеца. Това е над двойно повече от дела на хората, останали продължително време без стабилен доход малко преди рецесията от 2007-2009 г. Бернанке хвърля вината за дългосрочната безработица върху слабото вътрешно търсене от потребители и компании. В края на март той изтъкна данни, според които безработните отскоро също намират работа след много по-дълго търсене в сравнение с периода преди рецесията. Според него това оправдава свободната парична политика. Упоритата дългосрочна безработица е риск, защото може да унищожи напълно шансовете на хората изобщо да бъдат наети, смята той. „Създава се риск от атрофия на уменията и липса на желание за връщане в работната сила, което вероятно ще превърне цикличния проблем в структурен“, предупреждава Бернанке. Дългосрочната безработица има и други негативни ефекти върху икономиката. Изследване на института „Брукингс“ показва, че останалите без препитание при безработица над 8% губят двойно повече от бъдещите си доходи, отколкото, ако бъдат освободени при равнище от 6%.

Естествено равнище

Повечето представители на Фед смятат, че безработицата ще падне до около 5,2-6%, преди икономиката да загрее достатъчно, че да породи инфлация. Това „естествено“ равнище на безработицата е по-високо от прогнозата за около 5% отпреди три години. Много икономисти в частния сектор покачиха предвижданията си още повече. Credit Suisse очаква ниво от близо 6,5%, а UBS – от близо 7%.
„При това положение Фед ще загуби ефективност много преди да е разбрал“, коментира Адолфо Лоренти от Mesirow Financial. Той изчислява естественото равнище между 6,5% и 7%. Признаци за ръст в естественото равнище на безработицата се откриват в несъответствието между предлаганите позиции и квалификацията на търсещите заетост.
В производството на САЩ има повече от 600 000 свободни места поради липса на способни кандидати според проучване на Deloitte. Много от компаниите търсят предимно млади хора с по-съвременно образование.
В Кентъки строителна фирма отговори на рецесията като повечето от конкурентите си. От 2008 до 2010 г. Gray Construction е съкратила 51 от общо 245 служители. След като икономиката показа признаци на растеж, компанията започна отново да наема, като се фокусира най-вече върху завършилите университет специалисти.
„Трябва да имаме неотложна нужда, за да наемем някого, който не е от тази сфера и в крак с промените, за сметка на кандидат с диплома на инженер или строителен мениджър“, заяви президентът и изпълнителен директор Стивън Грей.
Друга възможна причина за покачването на естественото равнище на безработица е, че фирмите разчитат все повече на автоматизацията. На необучените да боравят с тази техника работници ще им е трудно да си намерят препитание. Причина за високата дългосрочна безработица е и липсата на мобилност сред хората, които дължат по ипотеките повече от стойността на имота си. „Не мисля, че хората са напълно наясно колко дълбок е проблемът“, заяви Майкъл Грийнстоун от Масачузетския технологичен институт. „Голямата рецесия ще живее в нашите домове още дълги години.“

Затягане на паричната политика

Фед купи $2,3 трлн. в ценни книжа и запазва лихвите близки до нулата вече повече от три години, за да подпомогне икономиката и да се пребори с най-резкия скок в безработицата от Втората световна война насам. Равнището й падна от 10% през 2009 г. на 8,2% през март, макар че в известна степен това се дължи на напълно излезлите от работната сила. Ако някои икономисти с право смятат, че естественото равнище на безработица е 7%, тогава Федералният резерв може да се окаже в затруднено положение скоро и трябва да затегне паричната си политика. Президентът на Фед в Минеаполис Нараная Кочерлакота прогнозира, че нивото рано или късно ще се повиши, а миналогодишното повишаване на инфлацията е било знак, че Фед изпада в затруднение. „В един момент ще ни излезе много скъпо от гледна точка на това, колко инфлация трябва да генерираме, за да намалим безработицата“, заяви Кочерлакота миналия месец.

Станете почитател на Класа