Сапатеро може да се изправи пред предсрочни избори

Каталунската националистическа партия съобщи, че няма да подкрепи бюджета на премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро. По този начин намаляват шансовете правителството на малцинството да избегне свикването на предсрочни избори, които според проучвания на общественото мнение то ще загуби.
Партията „Единство и съюз“ няма да подкрепи бюджета за 2012 г., който ще бъде внесен в парламента през септември, а забавянето на изборите до март е „рисковано“, заяви вчера в парламента в Мадрид каталунският политик Хосеп Дуран. Лейда Ана Мария Орамас, политик от Канарската коалиция, която подкрепи последния бюджет, заяви, че според нея мандатът на Сапатеро ще приключи през септември.
Премиерът, който се опитва да защити Испания от заразата с кризата с гръцкия държавен дълг, няма да се опитва да спечели трети мандат, след като миналия месец партията му претърпя най-тежкия разгром на местните избори от три десетилетия насам. На социалистите не им достигат седем места за мнозинство и ако бюджетът не бъде одобрен, по традиция трябва да се проведат предсрочни избори, независимо че правителството може да прибегне към плана за разходите от миналата година.
„До септември пазарите може да не позволят на правителството да предоговори бюджета“, заяви Кен Дъбин, професор по политология в Университета „Карлос III“ в Мадрид, който преподава също и в испанското бизнес училище IE Business School. „Резултатите от местните избори със сигурност ще увеличат шансовете за провеждане на предсрочни общи избори.“
Несъгласието с политиката на Сапатеро изплува на преден план по време на обръщението на премиера към парламента във вторник. Хосу Еркорека, депутат от Баската националистическа партия, който беше и поддръжник на правителството, завърши речта си в парламента, като пожела на Сапатеро „всичко най-хубаво“.

Отговорът на премиера

Сапатеро неведнъж е казвал, че иска да приключи пълния си мандат. Във вторник той заяви, че „логичната“ цел на всяко правителство е да приключи пълния си четиригодишен мандат. В същото време не изключи възможността от провеждане на предсрочни избори и допълни, че датата зависи от „диалога“ с останалите партии.
През март социалистическото правителство на съседна Португалия претърпя провал, когато не успя да прокара плана си за икономии в парламента, което доведе до свикване на предсрочни избори. Това от своя страна причини увеличение на разходите по вземането на кредити, което принуди отиващото си правителство да поиска спасителна помощ от Европа.
Допълнителната доходност на испанските десетгодишни облигации спрямо тази на еквивалентните им германски дългови книжа намаля до 262 базисни пункта вчера. Във вторник тя беше 270 базисни пункта. Миналата седмица доходността на испанските десетгодишни бенчмаркови облигации се повиши до най-високите си нива от 2000 г. насам.
В ежегодния дебат лидерът на опозиционната Народна партия Мариано Рахой отново призова за предсрочни парламентарни избори, които би спечелил, ако се съди по последните социологически проучвания, слагайки край на седемгодишното управление на социалистите. Народната партия ще привлече 45,9% от гласовете, ако вотът се състои сега, показва допитване, публикувано от в. „Мундо“ на 5 юни. Управляващите, които ще са водени от вицепремиера Алфредо Перес Рубалкаба, ще трябва да се задоволят с 32,1%.
Докато законотворците вземаха участие във втория етап от годишните парламентарни разисквания за състоянието на нацията, демонстрантите, се събраха на централния площад „Пуерта дел сол“ за собствена версия на събитието. Те лагеруваха на същото място в продължение на месец до средата на юни като форма на протест срещу корупцията, мерките за затягане на коланите, държавната помощ за банките и правилата за собствениците на ипотеки, все по-застрашени от загуба на имуществото си.
Сегашният премиер, който вдигна пенсиите и помощите през последните години от продължилия десетилетие бум в сектора за недвижими имоти, направи обратен завой в политиката си миналата година на фона на скок в лихвите по кредитирането, като покачи пенсионната възраст и смъкна заплатите в публичния сектор. Министър-председателят разгневи традиционните си съюзници от профсъюзите, след като сви разходите на работодателите при предсрочно прекратяване на трудов договор и внесе закон за договаряне на възнагражденията, чиято цел е да направи износителите по-конкурентоспособни.

Тежко поражение

На 22 май партията на Сапатеро претърпя най-тежкото си поражение на местни избори за последните тридесет години и загуби традиционни „владения“ като Кастиля Ла Манча и Естремадура.
Сапатеро, който казва, че иска да довърши мандата си, за да върне икономиката към растеж, използва парламентарния дебат, за да представи нови правила за разходите на регионалните правителства и заяви, че има „неясноти“ около финансите им. Moody’s Investors Service заяви, че испанските провинции ще са застрашени от понижаване на рейтинга, ако не предприемат допълнителни стъпки за заздравяване на фискалната си позиция. Той обяви мерки, които да облекчат положението на собствениците на жилища, застрашени от просрочване на ипотеките в условията на най-високата безработица в Европа. Премиерът заяви, че правителството ще проучи възможностите за предотвратяване на „злоупотребите“ при търговете на иззети жилища.
Според испанското законодателство, ако конфискуван имот бъде продаден за по-ниска от остатъчната сума по ипотеката му, банката има право да изиска разликата от заемоискателя срещу всичките му настоящи и бъдещи активи и доходи. Правителството ще вдигне размера на месечния доход, който не може да бъде удържан от банките кредиторки, от €705 на €961, казва Сапатеро.
От националните протести и редиците на парламентарната опозиция се чуват призиви собствениците на жилища да получат правото да ликвидират дълга си със самото предаване на собствеността върху имота. В същото време Сапатеро казва, че „мерките ще са съвместими с изискванията, които налага платежоспособността и правната сигурност на финансовите институции“.

Станете почитател на Класа