Драстично свиваме несвойствените разходи

В условията на финансова криза по всякакъв начин се борим да стабилизираме компанията. Опитваме се да изпълняваме условията на Световната банка и да направим реорганизация и сериозно да свием разходите в НКЖИ. Това ще доведе до повишаване на рентабилността и ефективността в нашата дейност.
Доста е тежко в условията, в които се намираме. Липсва модерна и сигурна железопътна техника, която да замени тежкия физически труд, и това не ни позволява да се освободим от експлоатационен персонал. Световната банка ни постави условие, че до 2016 г. е добре да останем по двама човека на километър. Ще се постараем да го постигнем, след като се сключи споразумението между страната и банката. Когато получим дългоочаквания заем, ще можем да купим модерна техника, с която да заменим физическия труд най-вече по новите рехабилитирани отсечки. Надяваме се в най-скоро време да намалим драстично разходите за персонал по линията Пловдив – Свиленград – турска граница и Пловдив – Бургас. Мобилни групи на големи разстояния ще поддържат железния път.
Всичко обаче зависи от момента на сключването на споразумението за заема със Световната банка. След това трябва да се подпише договор, да се направи процедура за избор на доставчик и смятам, че операцията не може да приключи по-рано от 1 – 1,2 години. Освен това 70 млн. евро, колкото е частта за инфраструктурната компания, са много малко пари. Но и на това сме доволни в условията на икономическа криза. Вече драстично сме снижили всякакъв вид административни разходи, които са несвойствени за компанията, и в отчета на 2010 г. НКЖИ излезе на малка счетоводна печалба.

Спираме от експлоатация 333 км железен път


До момента сме затворили 133 км нерентабилни жп участъци, по които не се извършва движение. Те са спрени от експлоатация, а някои се ползват като маневрени райони. В следващите две години ще трябва да се лишим от още 200 км, но няма да се съгласим да се премахнат второстепенни рамена от жп мрежата, които са социално необходими. Само за сравнение трябва да се каже, че цялата разгъната жп мрежа е близо 7 хиляди километра. Направената икономия ще ни позволи да поддържаме инфраструктурата на необходимото ниво.

Сложно е да се концесионира част от железопътната инфраструктура

Засега няма вариант да се концесионират жп линии и сме далече от тази тема. Много е сложно да се концесионира част от железопътната инфраструктура, защото не може на този етап да се промени нормативната уредба за сигурност и безопасност при движението на влаковете. На концесия е възможно да се отдаде единствено поддържането на железния път. Движение, организация, сигнализация – това са много сложни процеси, за които ние носим отговорност и трябва да сме сигурни, че ползващите жп инфраструктурата няма да имат никакви проблеми.
Друго нещо е идеята да се концесионира линията Септември – Добринище, която е обсъдена от МС. В този случай става дума за второстепенна линия, със съвсем друго междурелсие, която не е от особено значение за нас и за превозвачите. Там се извършва единствено пътническа дейност. Аз ще съм доволен, ако можем да отделим тази линия и да я дадем, защото е на тотална загуба, а там работят 300 наши служители. В рамките само на една година разходите ни за тази линия са 5 млн. лв., а приходите са по-малко от 200 хиляди лева.
Друго нещо е сградният фонд – той може да се отдава на концесия. В момента се правят анализи за гарите в Пловдив, Бургас, Варна. При Централна гара София нещата са малко по-сложни, защото има проблеми с нейния статут, с актовете за собственост върху земята. Един концесионер не иска единствено и само сградата, а и околните пространства.
Ще закриваме гари, там където не изпълняват функциите си и нямат никаква търговска и товарно-разтоварна дейност. Но по главните линии това са много малко обекти.
Искрено се надявам, че през следващите години действията на всички ще бъдат насочени към развитие на железопътния транспорт, който е най-екологичен, най-икономичен, най-безопасен, а вече на разстояние до 500 км, и е най-бърз.

Станете почитател на Класа