Ромите да вдигнат червен картон на тези, които им откраднаха парите

Роми саботираха във вторник форум на ЕС, посветен на еврофондовете. Със сигурност вдигането на червени картони, транспаранти и репликиране на еврокомисаря Ласло Андор, както и на български министри, не е част от културата им, а плод на предварителна сериозна организация. Чиято цел е да се напомни на по-високо ниво, че европарите не стигат до малцинствата, а потъват в стотици фондации у нас, които би трябвало да решат проблемите им. Но не го правят. Сама по себе си това е брадясала новина. По груби изчисления у нас до момента са „инвестирани“ в интеграция 1 млрд. лв. А преди години икономистът Лъчезар Богданов сметна, че тези пари, ако се изразходват разумно, би трябвало да дадат положителен ефект от близо 22 млрд. лева. Нещо, което категорично не се случва.
Отговор на въпроса защо интеграция няма, даде тези дни една проверка, наредена от премиера, която установи, че част от евросредствата за интеграция на ромите - общо 4 691 216 долара, са похарчени за хонорари, командировки, телефони, наеми и обзавеждане на офиси. Българските фондации и сдружения, усвоили парите в периода 2005 - 2010 г. по програма на “Ромски образователен фонд - Будапеща”, масово не разполагат с документи за това как са ги харчили. А тези пари са едно малко ручейче на фона на огромните средства, които се изливат в плаващите пясъци на интеграцията у нас.

Няма орган, който да каже точната сума

Още през 2004 г. и 2005 г. серия журналистически разследвания показаха, че у нас няма орган, който да следи как се изразходват парите, предназначени за интеграция, които не идват по линия на ЕС. За сметка на това пък в самата ромска общност има изградена система за усвояване на средствата, които идват по линия на „Отворено общество“, Световната банка и др. Играчите обикновено са едни и същи, много често семейно обвързани и сумите за хонорарите им са сериозни. В самото начало бяха "Международен център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия",БХК, "Проект права на човека", "Международен център за човешки права"и десетките сателитни ромски НПО-та (неправителствени организации), които имат „изключителните права“ да печелят проекти. Например напоследък успешно усвоява сериозни средства „Амалипе“ със седалище Велико Търново.
Тук е мястото да припомним и един публичен скандал с парите на СБ, който гръмна през 2005 г., огласен след справка на Националния съвет по етнически въпроси, изискана от тогавашния председател на парламента Огнян Герджиков. Тя показва къде отиват парите за интеграция. Преди 11 г. Световната банка отпуска 483 280 долара за интеграция на етническите малцинства. От тях "НПО срещу бедността" получава 26 855 евро за семинари. Международният център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия взима около 30 хил. евро пак за семинари. Фондация "Стъпка по стъпка" - 200 хил. евро по ФАР. Балканска фондация за междукултурно образование и разбирателство "Дайвърсити" е придобила скромните 750 хил. евро по ФАР, заедно с консорциум "Кеър", по проект за квалификация на 300 учители за работа в мултиетническа среда и обучение по ромска история. След скандал специалността във ВТУ бе закрита.

Външният отзвук

Шамар за това необяснимо безхаберие удари холандската евродепутатка Ели де Грон. В края на 2005 г. тя заяви: „Парите от Европа не стигат до вашите роми. Потъват в нечий джоб и често се връщат оттам, откъдето са дошли - Европейската комисия. Това е корупция“. Шест години след тази констатация тя е също толкова актуална.
Проблемът къде потъват парите е сериозен и засяга националната сигурност. Кражбата на тези милиони, които никой не може да каже колко са, дълбае дълбока пропаст между българи и роми. Българите се дразнят на парите, които Европа праща за интеграция, която така и не се случва, а ромите се дразнят, че не получават тези пари. Любопитна е и позицията на част от правозащитните организации. Вместо да следят за образованието, здравеопазването и социалната приспособимост на малцинствата, те предпочитат да подхранват тези настроения, защото им носят още възможности за проекти, с които да изследват липсата на търпимост у нас. И на това трябва да се сложи край.

Станете почитател на Класа