ОПЕК предупреждава за опасност от ценови скок и недостиг

Цената на петрола ще се повиши и може да препъне икономическото възстановяване, ако очакваният недостиг на предлагане стане реалност по-късно тази година, заяви във вторник генералният секретар на Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК) Абдула ал-Бадри.
Страните потребителки отправиха призив към картела на износителките да сондират за повече петрол, за да компенсират спрените доставки от Либия и да предотвратят поскъпването на горивата и енергията, което ще навреди на икономическия ръст.
Последните преговори на ОПЕК обаче завършиха без споразумение, макар че според Ал Бадри секретариатът на ОПЕК е представил данни, които свидетелстват за ръст на производството.
Тридесет и тримата икономисти от ОПЕК заявиха, че ще са нужни допълнителни 2 млн. барела на ден през третото тримесечие и 1,5 млн. барела на ден през последното тримесечие на тази година.
„Ако недостигът от 2 млн. барела стане факт през третото и четвъртото тримесечие, цената със сигурност ще скочи“, заяви Ал Бадри на Световната среща по въпросите на енергията и климата, организирана от Ройтерс.
И макар да призна за нуждата от увеличаване на добива на петрол и предлагането, Ал Бадри възрази срещу настоятелното лобиране от страна на Международната агенция по енергията (МАЕ), която представлява 28 индустриализирани страни потребителки на петрол.
„Никога не сме се месили в работата на МАЕ и не искаме и те да се месят в нашата. Трябва да действат професионално. Не бива да си говорим чрез медиите“, предупреди той.

Рияд сондира едностранно

Със или без споразумение на ОПЕК, министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал- Наими заяви, че кралството ще сондира за толкова петрол, от колкото се нуждае пазарът.
След като Саудитска Арабия е единствената държава, която може да увеличи значително производството си в кратък срок, очакваното увеличение на доставките породи опасения на петролните пазари, че световните резерви на неизползван капацитет бързо ще намалеят.
Ал Бадри заяви, че свободният капацитет все още е „4,5 млн. барела на ден или повече“, което оставя достатъчно количество петрол за спешни нужди. Той не прогнозира повторение на рекордния скок в цените през 2008 г., когато американският суров петрол поскъпна рекордно и се търгуваше за малко над $147 за барел. Във вторник суровият петрол сорт Brent поскъпна над $120 за барел. „Не мисля, че барелът ще се доближи до $147. Смятам, че в момента разполагаме с достатъчно свободен капацитет. Мисля, че ако потребителите помолят страните от ОПЕК за повече петрол, те ще им го доставят.“
Либиецът Ал Бадри заяви, че страната му няма да се съобразява с цените, които ОПЕК смята за подходящи, но все пак подчерта, че ОПЕК има за задача да поддържа умерени цени: „Не искаме много високи цени. Не искаме и много ниски. Искаме цените да са умерени, поясно той. Смятаме, че високите цени ще забавят световния икономически растеж.“
Ал Бадри допълни, че ОПЕК ще се придържа към политиката на умерени цени и следващата среща на организацията, насрочена за декември, ще завърши със споразумение.
„Мисля, че министрите ще се върнат и ще обсъдят изхода от срещата и ще обяснят на правителствата си какво се е случило, каза той. Сигурен съм, че ще проучат въпроса по-добре и ще намерят решение, което ще се приеме от всички държави членки.“
На срещата на ОПЕК миналата сряда предложението на Саудитска Арабия и съюзниците й от Персийския залив (Обединените арабски емирства, Кувейт и Катар) за повишаване на производството на петрол от ОПЕК беше блокирано от седем държави, сред които Иран, Венецуела и Алжир. Нигерия се въздържа.
Последният път, когато ОПЕК промени официалните производствени квоти, беше през декември 2008 г., когато организацията определи таван на добива за 11 от своите членове с изключение на Ирак, според който те не трябваше да произвеждат повече от 24,84 млн. барела на ден. Като се има предвид, че действителното дневно производство на 11-те държави е с около 1,4 млн. барела повече, Ал Бадри предупреди, че ОПЕК е пренебрегнал дори предишните си цели. И добави: „Настоящият таван в действителност вече не е валиден поради повишеното производство.“
Генералният секретар на ОПЕК заяви, че срещата през декември ще трябва да се занимае с деликатния въпрос за ново съгласуване на целите за производство сред 11-те държави членки, които ги следват – задача, която в момента е още по-трудна, тъй като Либия е спряла добива.
Ал Бадри не очаква картелът да свика извънредна среща преди декември и допълни, че това зависи от президента на ОПЕК и членовете на организацията. До декември част от неяснотите би трябвало да се разрешат. „Когато се срещнем през декември, цифрите, които прогнозираме, ще се потвърдят или цената ще падне. Не знам какво ще се случи“, сподели той.

МАЕ да си мълчи

Каквото и да се случи, Ал Бадри се надява, че ОПЕК няма повече да бъде подложена на външен натиск от органи като МАЕ, които отправиха завоалирана заплаха към организацията преди срещата миналата седмица.
Агенцията бе съобщила, че ще използва всички инструменти, с които разполага, включително освобождаването на петрол от резерва си за спешни случаи, ако ОПЕК не увеличи добива, за да успокои пазарите.
„Стратегическите резерви трябва да се пазят за определената им цел, а не да се използват като оръжие срещу ОПЕК“, заяви Ал Бадри.
Като генерален секретар на ОПЕК той редовно разговаря с МАЕ и смята публичната намеса за неподходяща. „Докато говорят по тези въпроси с мен, не е нужно да ги изнасят публично. Трябва да си мълчат“, каза той.
Освен търсенето и предлагането спекулациите също са важен фактор за движенията на пазара на петрол. Ал Бадри допълни, че никой от двата основни типа петрол, Brent и американският лек суров петрол, познат още като West Texas Intermediate, не отразяват пазарната реалност.
Във вторник премията на Brent спрямо West Texas Intermediate се търгуваше за $22 за барел, което е близо до рекордната стойност. „Не се чувствам удобно. Не мисля, че някой от двата отразява реалното състояние на пазара.“
Ал Бадри смята, че е необходим трети бенчмарк петрол за критерий, но не се ангажира да определи кой трябва да е той.

Станете почитател на Класа