Синята коалиция бързо ще преодолее напрежението

В Синята коалиция бързо ще преодолеят напрежението, което се породи от вътрешните избори за общ кандидат за президент и за общ кандидат-кмет на София. Общо взето, резултатите, които се получиха, бяха предварително очаквани – и в столицата, и в национален план. Накратко, едната партия получи това, което очакваше да получи в София, а другата получи очаквани резултати в страната. Точно затова не мисля, че Синята коалиция може да се разцепи или да има някакво рязко разделение между СДС и ДСБ заради резултатите от предварителните избори.
Вероятно в момента емоционалният градус на загубилите кандидати е по-висок. Но и СДС, и ДСБ са зрели партии, затова смятам, че след като преминат изборните емоции, те ще продължат напред, без да се поддават на негативни настроения.
Социалистът Георги Кадиев също гласува на изборите в неделя, но какво от това. Ако говорим за пълноценни предизборни коалиции, съставени от пълноценни субекти, а не коалиции, които са структурирани около една партия, смятам, че предварителните избори наистина са добър вариант.
Но други такива коалиции, каквато е Синята коалиция, в момента у нас няма. И точно затова не мисля, че в другите партии у нас ще се въведе такава практика.
Що се отнася до активността на тези вътрешни избори, при която около 75 000 симпатизанти на двете партии гласуваха, тя, общо взето, подсказва наличния потенциал на Синята коалиция. От гледна точка на това, което СДС и ДСБ имат като влияние в политическото пространство, тази активност и този резултат са задоволителни. Ако обаче останат с подобен резултат, това няма да им гарантира добра позиция на реалните избори през есента.
Въпреки доста шумните коментари около тези вътрешни избори тяхното значение е практически символично от гледна точка на главната интрига, която предстои. А тя е между кандидатите на ГЕРБ и БСП. Аз например не виждам каквито и да е шансове за Румен Христов да изравни потенциала на Меглена Кунева например. Но пък според мен и Кунева също няма шанс да се намеси в реалната битка за първото и второто място на президентските избори.

Станете почитател на Класа