Трябва да е ясно чии са водопроводите за минерални води

Проблемите в сектора с управлението на минералните води съществуват от години, но ние лека полека ги решаваме с Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Знаете, че преди години се даваха разрешения за ползване на минерални води и концесии, които не водеха до конкретни инвестиции и до развитие на сектора. Този процес беше преустановен с промени в Закона за водите. Даде се възможност включително общини да стопанисват ресурса. Но в момента остава още един неизяснен проблем.
Той е свързан със собствеността на тръбопроводите, които са изградени предимно от частни инвеститори. По закон ние нямаме право да бъдем собственици на тези съоръжения. Тук става въпрос предимно за бизнеса, който използва този ресурс за СПА и уелнес услугите в България. Не се знае кой и по какъв начин изкупува тези съоръжения - би трябвало това да са или общините, или държавата.
По принцип би трябвало, когато имаме разрешение срещу съответна инвестиция, държавата да осигури преноса на минералната вода до съответния хотел. До момента в това са инвестирали частни лица и този въпрос виси във въздуха. Но той не пречи на начина, по който функционират хотелите. Друг е въпросът, че по закон нямаме право да бъдем собственици на тези водопроводи, които сме изградили.

Контролът вече е по-ефективен

Хубавото е, че се преустанови практиката да се издават разрешителни на „куцо, кьораво и сакато“. Всеки, купил парцел, е взел разрешение за ползване на минерална вода. Дебитът на минералния извор обаче не е безграничен. Даден собственик трябва да има ангажимент да инвестира, за да може това право да му се дава. Сега се преразглеждат всички разрешителни, които са дадени в МОСВ. Тези, които са подадени, но за които нищо не е направено, се отнемат. Вече стриктно се следи кой ползва минерална вода и плаща ли си за това на държавата. Имало е период, в които някой си взел разрешение за минерална вода примерно 0,3 л/сек, а пък ползвал 5 л/сек за каквото му дойде на акъла, пък плащал 0,3 л/сек - това вече не е възможно. По инициатива на Българския съюз по балнеология и СПА с екоминистерството всички хотели, които ползват минерална вода, имат монтирани водомери на извора и на входа на хотела, където ясно си личи кой какво ползва.

Да се плаща за реално използван дебит

Ние предприехме инициатива да се плаща за реално използвана вода, което приемаме за антикризисна мярка. Хотелиер има право да ползва например 5 л/сек, което прави сума от 30 000 лева, които трябва да плати на държавата. Да, но във връзка с кризата е ползвал реално 0,3 л/сек. Трябва да има система, по която да плати реално това, което е ползвал.
Смятам, че контролът вече е на по-високо ниво чрез басейновите дирекции по места, не както преди години - кой ползвал, кой не, кой платил, кой не.
С МОСВ и басейновите дирекции разработихме знак, който да дава допълнителна индикация на клиентите. Всеки хотелиер, който има разрешение за ползване на минерална вода със съответен дебит, ще може да получава такъв знак, който да посочва, че в хотела се ползва натурална минерална вода. Този разговор го водим от година и половина. Сега се провежда съгласуване в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и басейновите дирекции. До края на юни ще сме готови и хотелите, които ползват натурална минерална вода, може да получат този знак. У нас това са около 300 хотела.
За ползването на този ресурс не само за целите на туризма трябва да видим какви потребности има. България има сериозни залежи, които не се използват по най-ефективния начин. Ние миналата седмица пратихме писмо до премиера Бойко Борисов да разработим с експертите от МИЕТ, МОСВ и басейновите дирекции цялостна концепция за използването на натуралните минерални води. Това е сериозен резерв, който държавата трябва да използва. Там, където има дебит 10 л/сек, държавата заедно с неправителствените организации би могла да прецени кое да използва за балнео, СПА и уелнес хотели, къде и колко хотела могат да се изградят, от какъв дебит имат нужда, какво остава в дебита на извора, той пък за какво може да се използва. Разбира се, ще искаме експерти и от Европейската СПА асоциация.

Станете почитател на Класа