Етническият мир не е заслуга на политиците

Никой няма право да използва религиозните вярвания за политическа агитация. И никой няма право да гради политически рейтинг, опъвайки толкова тънка струна, колкото е етническият мир. Българските граждани са достатъчно зрели и мъдри. Правото на религиозна свобода е не само закрепено в конституцията, но и свещено. Партия ГЕРБ винаги го е защитавала като изконно човешко право.
Аз самата съм народен представител от Кърджали – район, в който съжителстват християни и мюсюлмани. И затова като моя лична позиция защитавам схващането, че политиците нямат право да експлоатират религиозните чувства и да търсят изгода от тях.
Обикновените хора правят етническия модел, тези християни и мюсюлмани, които дълги години живеят един до друг, които почитат вярата и обичаите на другия, които носят на съседа яйца и козунаци на Великден и приемат от него баклава за Шекер-байрам.
Искам да припомня, че ние от ГЕРБ още през 2009 г. предупреждавахме, че ДПС си „играе“ много грубо с религиозните чувства на хората, защото им внушава страхове и експлоатира тези страхове. От ДПС заплашваха, че ако Бойко Борисов и ГЕРБ дойдат на власт, ще разрушат джамиите, че отново ще сменят имената на хората. Сега, на 19 май, в Джебел г-н Доган отново размаха плашилото „Възродителен процес“. Г-н Волен Сидеров на свой ред експлоатира страховете на хората, виждайки навсякъде гнезда на ислямски екстремизъм, но всъщност нападна обикновени хора по време на молитва. Не искам да бъда негов съдник, но това не може да е поведение на един български политик, на народен представител.
В такива случаи винаги се задава въпросът: “Кой има полза?“ Според мен полза има ДПС, които казват: внимание, отново се опитват да отнемат правата ни! Що се отнася до случилото се пред софийската джамия и действията на г-н Сидеров, ние ще ги обсъдим – и в ръководството на партия ГЕРБ, и в парламентарната ни група. Предполагам, че и останалите парламентарни групи ще направят същото.
В ГЕРБ членуват хора от различни етноси, изповядващи различни религии, и ние сме показали, че не делим хората на християни и мюсюлмани. С това наше отношение доказваме, че не е необходимо ДПС да пази правата на мюсюлманите, нито пък християните да разчитат на националистически прояви.

Станете почитател на Класа