Водещата българска IT компания SiteGround с ключова инвестиция от 12 млн. лева за създаването на първия по рода си институт за изкуствен интелект и компютърни науки от световно ниво в София – INSAIT

Водещата българска IT компания SiteGround с ключова инвестиция от 12 млн. лева за създаването на първия по рода си институт за изкуствен интелект и компютърни науки от световно ниво в София – INSAIT
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.04.2022
  • Share:

11 април2022 г., София INSAIT – първият в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, е вече факт. Той бе официално открит днес у нас и е създаден в партньорство с два от водещите технологични университети в света – швейцарските ETH Zurich и EPFL. Институтът е структуриран като специално звено към Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ и се радва на сериозна правителствена подкрепа и помощ от IT бизнеса.

 

1

 

Инвестициите от страна на технологичния сектор в проекта се равняват на 20 млн. лева, начело с българската IT компания SiteGround, която самостоятелно инвестира 12 млн. лева в подкрепа на създаването на института. С големи дарения следват и технологичните гиганти Googleи DeepMind с обща инвестиция от 6 млн. лева и Amazon със 7 млн. лева, както и индивидуални лидери от българската IT индустрия с общо 1 млн. лева.

 

2

 

Създаването на INSAIT има изключително значение за развитието на човешките ресурси и технологичния сектор на местно ниво, но с амбиция за глобални резултати. Мисията на INSAIT е да превърне България в международна дестинация за изследвания и иновации, като планира изследователски и образователни програми на световно ниво.

 

4

 

Към момента SiteGround, българския IT лидер, е водещ партньор на проекта INSAIT, като компанията се е ангажирала с финансова подкрепа от общо 12 млн. лева за период от 5 години. Субсидията ще бъде използвана за привличането на учени от световната академична сфера по компютърни науки, които да се присъединят към института в София. Институтът цели да привлече световно известни технологични имена от САЩ, Израел, и Швейцария, които да ръководят и съветват центъра според най-добрите практики.

 

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев, един от водещите учени в света на компютърните науки и AI и преподавател в ETH Zurich. Проф. Вечев е носител на множество международни награди, включително на наградата “Джон Атанасов” за постижения в областта на компютърните и информационните технологии (2009). Той е предприемач и създател на три успешни високотехнологични стартъп компании.

 

„Смятаме, че създаването на INSAIT е от изключителна важност за развитието на следващото поколение висококвалифицирани технологични лидери в България, които да оставят отпечатък на световно ниво. Вярваме, че това ще помогне да задържим най-добрите си млади таланти в страната, ще създаде повече възможности за работа в региона и ще благоприятства бизнес средата, особено в сферата на технологиите. За нас като водеща компания в IT сектора това означава достъп до силни висококвалифицирани специалисти, способни да създадат следващия технологичен пробив на световно ниво в България“, сподели Тенко Николов, управляващ партньор на SiteGround.

 

SiteGround е водеща българска IT компания и лидер на международния пазар за уеб хостинг, обслужваща над 2.8 милиона домейна глобално. Екипът е предимно български и основната ѝ дейност се ръководи от България вече 18 години, което мотивира ръководството на компанията начело с Тенко Николов и Иво Ценов да подкрепят инициативи и проекти, които имат значим принос за развитието на технологичния сектор и цялата икономическа среда у нас. Благодарение на множеството си обществено-значими инициативи, в последните години SiteGround e един от най-награждаваните български работодатели.

 

Официалното откриване на INSAIT бе на специално събитие в София с участието на министър-председателя Кирил Петков, президента Румен Радев, еврокомисаря Мария Габриел, министъра на образованието и науката проф. акад. Николай Денков, министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, президентите на водещите швейцарски университети ETH Zurich и ЕPFL, и представители на партниращите технологични лидери – директора на Google AI Джеф Дийн, управляващия партньор на SiteGround Тенко Николов, носителя на наградата Тюринг („компютърния Нобел“) проф. Шафи Голдвасер от MIT и Berkeley, нобеловия лауреат и стартъп лидер от Израел Дан Шехтман и други.

 

Повече информация за INSAIT можете да намерите на https://insait.ai

Повече информация за обществено-отговорната дейност на SiteGround може да намерите на https://careers.siteground.com/bg/blog/

 

 

За SiteGround

Създадена през 2004 г. в България, днес SiteGround е един от международните лидери в IT и хостинг технологии и услуги за уеб страници, с data центрове в Европа, Азия и Америка и над 2.8 милиона поддържани домейни на клиенти от цял свят. SiteGround е една от единствените три компании в света, официално препоръчани от най-разпространения свободен софтуер за изработка на уеб сайтове, използван от 44% от всички уеб страници в интернет. Ръководството начело с Иво Ценов и Тенко Николов управлява екип от над 500 служители с офиси в София, Пловдив и Стара Загора в България. Благодарение на широката си ангажираност и инвестиции в обществено-отговорна дейност, за 2020 и 2021 г. SiteGround е носител на над 20 отличия като работодател и обществено-отговорна компания в България.

 

За повече информация, моля, свържете се с:

Дима Петева, SiteGround: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

M3 Communications Group, Inc. на This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , 02/ 818 70 10

Станете почитател на Класа