Мозъчният имплант на Мъск работи

Мозъчният имплант на Мъск работи
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.03.2021
  • Share:

Илон Мъск показа в петък интересен експеримент с прасе на име Гертруда с компютърен чип с размер на монета в мозъка му, за да демонстрира амбициозните си планове за създаване на работещ интерфейс мозък към машина.

„Това е нещо като Fitbit в черепа с малки жици“, заяви предприемачът милиардер в уебкаст.

Неговият стартиращ проект Neuralink кандидатства за начало на изпитания върху хора.

 

Интерфейсът може да позволи на хората с неврологични заболявания да управляват телефони или компютри с ума си.

Мъск твърди, че подобни чипове в крайна сметка могат да бъдат използвани за лечение на състояния като деменция, болест на Паркинсон и наранявания на гръбначния мозък.

 

Но дългосрочната амбиция е да започне нова епоха на това, което Мъск нарича „свръхчовешко познание“, отчасти предназначено за борба с изкуствения интелект, толкова мощен, че според него може да унищожи човешката раса.

Гертруда е едно от трите прасета, които участваха в демонстрацията на уебсайта в петък. Когато яде и подушва храна, дейността на мозъка му се показва на графика, проследяваща невронната му активност. Тогава Гертруда игнорира цялото внимание около себе си, описват експеримента от БиБиСи.

 

Процесорът в мозъка й изпраща безжични сигнали, което показва невронна активност в муцуната му, когато търси храна.

Мъск казва, че оригиналното устройство Neuralink, разкрито преди малко повече от година, е опростено и направено още по-миниатюрно.

 

„То всъщност се вписва доста добре в черепа. Може да е под косата и няма да знаете.“

Основана през 2017 г., Neuralink работи усилено за набиране на учени, нещо, за което Мъск все още рекламираше в Twitter миналия месец и което според него беше целта на демонстрацията в петък.

 

Устройството, което компанията разработва, се състои от малка сонда, съдържаща над 3000 електрода, прикрепени към гъвкави нишки, по-тънки от човешки косъм, които могат да наблюдават активността на 1000 мозъчни неврони.

Преди излъчването в мрежата, Ари Бенджамин от лабораторията за кординг на университета в Пенсилвания, бе казал пред BBC News, че истинският препъни камък за технологията може да бъде сложността на човешкия мозък.

„След като получи записите, Neuralink ще трябва да ги декодира и някой ден ще достигне бариерата, която е липсата ни на основно разбиране за това как работи мозъкът, независимо колко неврони го записват.

„Декодирането на целите и плановете за движение е трудно, когато не разбирате невронния код, в който се предават тези неща.“

 

Компаниите на Мъск SpaceX и Tesla завладяват общественото въображение с опитите му да стимулира напредъка съответно в космически полети и електрически превозни средства.

Но досега всички проекти демонстрират навика на предприемача да прави смели декларации за реализация, които в крайна сметка отнемат много повече време от планираното и първоначално обещано от него.

 

 

Станете почитател на Класа