Европа ще похарчи 19 милиарда за умни градове

През настоящата година Европа ще похарчи около $ 19 млрд. за технологии и инициативи, свързани с умните градове, прогнозира анализаторската компания IDC.

Инвестициите в смарт градовете ще продължат да нарастват и в следващите години, за да достигнат $ 31 млрд. през 2021 г., сочи анализът. Доминиращ регион по разходи за умни градове се очертава Западна Европа, на която ще се паднат 16,9 млрд. долара, или над 90% от всички инвистиции през текущата година.

В същото време държавите от Централна и Източна Европа ще регистрират по-високи ръстове в харчовете за умни градове – средно 21,1% в периода от 2017 до 2021 година, отбелязва IDC.

Най-големи инвестиции ще бъдат направени в проектите за управление на движението по пътищата и градския транспорт, на които Европа отделя приоритетно внимание. Други значими направления са екологията, управление на водните ресурси, системите за видеонаблюдеение и градското осветление.

По-рано анализаторитe прогнозираха глобалните разходи за проекти в сферата на умните градове. Тази година светът ще похарчи около 80 млрд. долара за умни градове, а към 2021 г. разходите ще достигнат 135 млрд. долара.

Като най-голям пазар на технологии за умни градове се оформят САЩ. Очаква се през 2018 г. разходите за проекти в тази област в Щатите да възлязат на 22 млрд. долара.

Станете почитател на Класа