Не бързайте да плащате откуп

Ако сте станали жертва на рансъмуеър – зловреден софтуер, който кодира файловете ви и прави невъзможно четенето и разглеждането им, не бързайте да плащате откуп, за да ги получите обратно. Жертвите на най-новите фамилии рансъмуеър могат да възстановят своите файлове с помощта на декриптиращ софтуер, който се изтегля безплатно от сайта No More Ransom (nomoreransom.org).
Проектът No More Ransom стартира през 2016 г. като инициатива на Европол, компаниите за антивирусен софтуер Kaspersky Lab и McAfee и Центъра за борба с киберпрестъпленията на холандската полиция. Към него постоянно се присъединяват нови компании и организации.
Ако не знаете какъв точно рансъмуеър ви е атакувал, на сайта има разбираем интерфейс на 29 езика, сред които и български, чрез който можете да качите ваш кодиран файл и той да ви насочи към програмата, която ви е необходима за декриптирането му. На сайта в момента има 53 програми, насочени срещу различни фамилии рансъмуеър, като броят им непрекъснато нараства.
Последното попълнение към програмите е софтуер за декриптиране на вируса GandCrab.
GandCrab се появи през януари и оттогава е поразил над 53 000 компютри, заради което Европол го описа като една от най-агресивните форми на рансъмуеър от началото на годината. За да върнат първоначалния вид на файловете на засегнатите, неговите създатели искат откуп, вариращ между няколкостотин и няколко хиляди долара. Вирусът влиза в компютъра чрез посещаване на заразени от него сайтове или инсталиране на приложения, като иска откуп в дигиталната валута даш – нещо необичайно, защото повечето рансъмуеъри настояват за откуп в биткойн или монеро.
От организацията No More Ransom съветват потребителите да правят редовно резервни (бекъп) версии на важните си файлове на друго място, освен на хард диска на компютъра и да избягват първосигналното кликване върху подозрителни линкове или приложения, изпратени по електронната поща или социалните мрежи.
Също така експертите съветват да не се плаща откуп, защото той само стимулира престъпниците да продължават със своите атаки.

Станете почитател на Класа