Ти си докторът

Неслучайно ги наричат „пациенти" (от patience – търпение, бел.ред.). Когато тези дни хората влизат в здравната система на богатите страни, знаят какво ще получат: окуражаващи ги лекари, безкрайни тестове, неразбираем жаргон, нарастващи разходи и преди всичко - дълго чакане. Известен стоицизъм винаги е необходим, защото здравеопазването е сложно и старанието е от значение. Но раздразнението нараства. Миналата седмица три от най-големите компании в американския бизнес – Amazon, Berkshire Hathaway и JPMorgan Chase – обявиха ново начинание за предоставяне на по-добри, по-евтини здравни грижи за служителите си. Основен проблем в днешната система е, че пациентите не притежават познания и контрол. Достъпът до данни може да им ги даде.
Интернет вече улеснява пациентите да търсят онлайн консултации, когато и където им е удобно. Може да си направите тестове без рецепта за анализ на кръвта, да установите последователността на вашия геном и да проверите чревните си бактерии. Радикалната промяна обаче изисква пренасочване на ударението от доставчици към пациенти и от лекари към данни. Тази промяна е в ход. Технологии като смартфоните позволяват на хората да следят за собственото си здраве. Възможностите се умножават, когато добавите ключовите липсващи елементи – достъп до собствения ви медицински архив и способността лесно да споделяте информация с тези, на които се доверявате. Това ви позволява да ограничите неефективността във вашето лечение и ви дава данни, които ви помагат да създадете медицински алгоритми. Може да подобрите здравното си обслужване, както и това на всички останали.
Сега докторът си ти
Медицинските данни може да не приличат на гориво, което да подпали революция. Но потокът информация може да даде резултат по няколко начина. Единият е по-добрата диагноза. Разтревожени за сърцето си хора сега могат да си купят ръчна гривна с монтиран медицински монитор, който открива аритмия. Приложения се надпреварват да установят дали могат да диагностицират всичко – от рак на кожата и мозъчно сътресение до паркинсонова болест. Правят се изследвания с цел да се види дали потта може да бъде анализирана за молекулярни биомаркери, за да не се налага инвазивен кръвен тест. Според някои промените в бързината, с която човек плъзга тъча на телефона си, може да сигнализират за начало на когнитивни проблеми.
Втората полза се съдържа в управлението на сложни болести. Приложения за диабет могат да променят начина, по който пациентите се справят, като наблюдават нивото на кръвна захар и приемането на храна, потенциално намалявайки дългосрочни вреди като ослепяване и гангрена. Стартъпът Akili Interactive планира да поиска регулаторно одобрение за видеоигра, създадена да стимулира част от мозъка, предизвикваща синдрома на дефицит на внимание и хиперактивност.
Пациентите могат да подобрят и ефективността на здравните си грижи. Макар че здравните им картони са все повече електронни, те често са струпани на склад. Много от тях съдържат данни, които машините не могат да прочетат. Това може да причини забавяне в лечението и нещо по-лошо. Голяма част от 250-те хиляди смъртни случая в Америка всяка година, дължащи се на медицинска грешка, може да са причинени и от зле координирани грижи. С данни подръка, общи стандарти за улесняване на споделянето им и силен стимул да оправят нещата, за пациентите е по-вероятно да открият грешки. На 24 януари Apple представи плановете си да позволи на пациентите да използват смартфоните си, за да изтеглят медицинските си архиви.
И накрая, ползата от поемането на отговорността от пациентите произтича от генерирането и натрупването на техните данни. Изкуственият интелект (ИИ) вече е трениран от Alphabet, компанията – майка на Google, да идентифицира канцерогенни тъкани и увреждания на ретината. Тъй като данните на пациентите се предоставят от смартфоните и годните за носене устройства, те ще обучат ИИ да прави още повече неща. Бъдещият ИИ би могъл например да предоставя автоматични медицински диагнози въз основа на описание на симптомите ви, да открива поведенчески черти, подсказващи, че сте депресирани, или да установи дали сте изложени на специален риск от сърдечна болест. Натрупването на данни ще ви улесни също така да откривате други хора със сходни болести и да видите как са реагирали на различни лечения.
Apple всеки ден
Както с всички нови технологии, капани съпътстват обещанията. Търгаши ще пуснат приложения, които не работят. Но тъй като регулаторите ще искат надзор над приложения, представляващи риск за пациентите, потребителите ще бъдат ударени само в портфейлите. Не всеки ще поиска да поеме активен контрол над собственото си здраве; мнозина ще искат професионалисти да отговарят за всичко. Добре. Данните могат да бъдат предоставяни само на тези, които са заинтересовани, докато другите могат да изберат автоматичното им споделяне само с провайдери, на които се доверяват.
Ползите от новите технологии често отиват непропорционално при богатите. Тези страхове са смекчени от стимулите за работодатели, правителства и застрахователи да инвестират в рентабилни превантивни грижи за всички. Неотдавна Alphabet лансира фирмата Cityblock Health например, която възнамерява да рови данните на пациентите, за да предоставя по-добро здравеопазване на граждани с ниски доходи, мнозина от които са осигурени от застрахователната програма за по-бедните американци Medicaid.
Други рискове по-трудно могат да бъдат избегнати. По-голямата прозрачност може да окуражи здравите и смелите да откажат медицинска осигуровка. Това може дори да затрудни болните да намерят покритие. Регулаторите могат да забавят този процес, като изискват например от застрахователите да игнорират генетичните данни, но не и да го спрат. Безопасността е друга грижа. Колкото повече данни на пациенти се анализират в облака или се споделят с различни фирми, толкова по-голяма е потенциалната заплаха от хакване или злоупотреба. Почти 1/4 от всички кражби на данни в Америка са в здравеопазването. Здравните фирми трябва да бъдат застрашени от солени наказания, ако проявяват небрежност към безопасността, но е наивно да се очаква, че никога няма да има такива злоупотреби.
Дали ползите от по-широкия достъп до данните ще са по-големи от подобни рискове? Има признаци това да е така. Редица държави сега отварят медицинските си архиви, но малко са стигнали толкова далеч, колкото Швеция. Тя цели до 2020 г. да даде електронен достъп на всички граждани до медицинските им данни; над една трета от шведите вече са си създали акаунти. Изследвания показват, че пациенти с подобен достъп по-добре разбират заболяванията си и лечението им е по-успешно. Тестове в Америка и Канада дадоха като резултат не само по-щастливи пациенти, но и по-ниски разходи, тъй като към лекарите в клиниките се отправят по-малко запитвания. Това не би трябвало да изненадва. Никой няма по-голям интерес от вашето здраве, отколкото вие самият. Вярвайте на доктор Ти.

Станете почитател на Класа