Българите споделят лични данни онлайн

Близо 50% от българите, ползвали интернет, са били склонни да предоставят обща лична информация за себе си онлайн, сочи проучване на Евростат за нагласите на интернет - потребителите в ЕС през 2016 година.
Анализът показва, че едва около 20% от българите са споделили лични данни, а само 9 на сто, са се възползвали от плащане по интернет.
Средно между 75 и 80 на сто от сънародниците ни са използвали интернет за видео или телефонни разговори, участие в социални мрежи, изпращане на електронна поща и четене на новини.
Проучването сочи още, че делът на потребителите на интернет в Евросъюза, предоставили лична информация в мрежата варира от 30 процента "предпазливост" в Румъния, до 90 процента "либералност" в Люксембург.
Едва 3 на сто от потребителите на Интернет в ЕС са се сблъскали със злоупотреби с лична информация или други нарушения на неприкосновеността на личния живот. Такъв е и процентът на потребителите, претърпяли финансови загуби от получаване на измамни съобщения или пренасочване към фалшиви уеб сайтове, отчита Евростат.

Станете почитател на Класа