Приспаха апарата Philae

Апаратът Philae, който успя да работи 56 часа на повърхността на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко, се разреди и премина в хибернация. Това се съобщава в официалния профил на мисията в Туитър. Използвайки апарата „Розета" като ретранслатор, Philae е успял да предаде на Земята всичките научни данни, включително и резултатите от първото сондиране на комета в историята.
Всичките инструменти на апарата Philae са изключени заради изхабена батерия и той е приведен в спящ режим. Това се съобщава в официалния профил на мисията в Туитър. Предаването на данни към Земята от кометата 67P/Чурюмов-Герасименко е приключило.

Учените казаха, че оценяват мисията като 100-процентов успех, въпреки проблемите. Те по-рано предупредиха, че изследванията силно ще разредят предвидената за 60 часа работа батерия на апарата. По-рано учените се свързаха с Philae и успяха да използват свредлото й, за да завъртят апарата по посока на слънцето. Те се надяват, че излагайки на слабата слънчева светлина по-големия соларен панел на апарата, която до сега осветяваше единия от по-малките соларни панели, те ще успеят за заредят батериите му. В момента те са затаили дъх, за да разберат, дали апаратът ще се събуди. Това може да се случи още по-късно днес.

Станете почитател на Класа