Учените в отчаяна надпревара с времето, за да спасят Philae

Учените отчаяно се състезават с времето при спасяването на захранвания от слънчевите лъчи апарат Philae, за който бе потвърдено, че се е приземил успешно в дупка в близост до подножието на скала на кометата 67P.
Към момента точното местоположение на апарата не е ясно, но първите снимки от Philae показват, че апаратът се е приземил с два крака на земята и един, сочещ във въздуха, което сериозно ограничава достъпа му до слънчева светлина. Без достатъчно светлина и с батерия, която има капацитет да го захрани за 24 часа, учените сега трескаво се опитват да съберат достатъчно информация от апарата, преди той да угасне, или да намерят начин да продължат живота му, като го презаредят.

Цял късмет е, че Philae въобще успя да се приземи – харпуните, които трябваше да го закотвят към земята, не сработиха, а двигателите му го накараха да се удари два пъти в повърхността на кометата, преди пълното приземяване. При първия удар апаратът отскочи с около 1 километър обратно в космоса.

Екипът за управление на мисията в момента обмисля смел „скок" с помощта на колесника на Philae, благодарение на който всичките крака на апарата да стъпят здраво на земята. Това на свой ред ще позволи на Philae да използва целия си набор от инструменти, включително и свредлото, монтиран отдолу му, което трябва да проучи детайлно повърхността на кометата.

При това, за опасната маневра може да няма достатъчно ток, докато кометата не се приближи по-близо до Слънцето, което ще се случи след няколко месеца. Това означава, че апаратът може да бъде вкаран в хибернация и по-късно „да бъде възкресен".

"Според нас сондата лежи наклонена върху кометата под ъгъл 30 градуса", каза на пресконференция шефът на френската част от проекта "Розета" Филип Годон. Всички немеханични уреди работят отлично, но учените няма да включват механичните инструменти, за да не разклатят сондата, обясни ръководителят на проекта Паоло Фери. "Ако ги задвижим сега, "Филе" може да се преобърне. Когато установим размера на ъгъла, под който роботът е наклонен, ще знаем какви инструменти могат да се използват", допълни той.

Сондата е заседнала на сянка в неравност на терена и Слънцето я огрява само 90 минути на 12 часа. Ако за това време слънчевите панели не се заредят, сондата престава да работи, защото батериите ѝ имат живот 20-30 часа.

Станете почитател на Класа