Новите подводници: какво задържа „Юрий Долгорукий“?

Ракетоносителят „Юрий Долгорукий“ завърши изпитанията. Подводницата ще бъде върната в строя през следващата година. Тогава и ще предадат на флота най-новата многоцелева атомна подводница „Северодвинск“, чиито първоначален срок беше планиран за 2012 година.
Сред основните пречки за построяването и изпитанието на новите подводници, може да се изтъкне задържането на финансирането през първата половина на построяването. Има и други причини: трудности при разработването на най-новите системи за въоръжаване и оборудване на подводници, пречки при изграждането на инфраструктурна база за подводници. И „Юрий Долгорукий“, и „Северодвинск“ вече излизат в морето, но редица специалисти допускат, че продължителното строителство ще се отрази на готовността на подводницата. Може да се наложи ремонт на механизмите на подводницата, казва заместник-главният командир на руския Военноморски флот за 1992-99 години адмирал Игор Касатонов:

-След 10 години строителство може да възникне необходимост от планов ремонт на някои механизми. При приемането на подводницата във флота ситуацията трябва да се оцени технически, от гледна точка на ресурса на всеки механизъм. Затова проблеми, разбира се, могат да възникнат, но да се надяваме, че всичко ще бъде нормално.

В същото време, оценявайки състоянието на подводниците, трябва да се отбележи, че по-голямата част от механизмите и оборудването е монтирана на подводницата след като се възобнови регулярното финансиране на строителството, към средата на 2000 година, и за това време не е успяла да се амортизира. Но редица системи, монтирани в самото начало, наистина се нуждаят от внимание.

Инфраструктурна база за новите подводници се строи във Вилючинск – новите подводници ще влязат в състава на Тихоокеанския флот. Недостатъчната готовност на базата според някои източници също е причина за задържането на строителството. Основно това касае „Юрий Долгорукий“ – в състава на Военноморския флот за сега отсъства ракетоносителят „Булава“. Освен това, под съмнение остава готовността на ракетната техническа база на флота за приемане и обслужване на ракети от този тип.

И все пак, 2012 година в историята на двата проекта на руските подводници трябва да се смята за успешна. Като минимум от тази гледна точка, че изпитанията на „Долгорукий“ и „Северодвинск“ потвърдиха основните им характеристики. Довършването на подводниците и системите им на безопасност, естествено, иска време, но новите подводници може да влизат в производството.

Станете почитател на Класа