Сребърен медал за Демирева в Рио

България вече има втори медал от Олимпийските игри в Рио де Жанейро, след като в скока на височина Мирела Демирева завърши на второ място. 26-годишната софиянка, която тренира под ръководството на холандския специалист Рини ван Лееуин, изравни личния си рекорд в дисциплината с 1.97 метра. Олимпийска шампионка със същия резултат, но с безгрешна серия, стана 37-годишната испанка Рут Бейтия. Бронзът също с 1.97 м, но преодоляни от третия път, грабна хърватката Бланка Влашич.

Мирела изпусна титлата заради една грешка на началната височина от 1.88 м, защото след това беше безгрешна до 1.97 м, а в първия си опит на 2.00 м беше близо и до успех.

Това е най-големият успех в кариерата на Демирева до момента. През юли тя спечели сребърен медал и на Европейското първенство в Амстердам. Преди тази година имаше два финала на шампионати под Стария континент - осма в Хелзинки на открито през 2012 г. и седма в Париж през 2013 г. Преди осем години пък тя беше сребърна медалистка на Световното първенство за девойки.

Медалът на Демирева е и първият олимпийски в атлетиката от 16 години насам. За последно на почетната стълбичка на олимпийски форум стъпи Тереза Маринова, която през 2000 г. в Сидни спечели титлата в тройния скок. Отличието на 26-годишната софиянка е и първото за българка от олимпийски форум в скока на височина от Атлента 1996, когато Стефка Костадинова спечели титлата.

Станете почитател на Класа