За първи път от началото на войната никой в Украйна не се оплаква от липса на снаряди

За първи път от началото на войната никой в Украйна не се оплаква от липса на снаряди
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.05.2024
  • Share:

За първи път от началото на войната нито една бригада не се оплаква от недостиг на снаряди, коментира украинският президент Володимир Зеленски пред журналисти в Киев, цитиран от Bloomberg. Той коментира още, че Западът все още се притеснява от загуба на Русия, защото това ще има непредсказуем геополитически ефект.

 

 

 

"Струва ми се, че те едновременно искат Украйна да спечели, а Русия да не загуби. Но това няма как да стане", допълни той и отбеляза, че за да спечели Украйна, трябва да получи това, което е необходимо като военна помощ, допълва украинската информационна агенция Униан.

Украйна тепърва ще получава още доставки на така дефицитните доскоро снаряди - по инициативата на Чехия, за която се очаква първите количества от договорените над 800 хил. да пристигнат през юни, както и от САЩ след одобрението на пакета с военна помощ на стойност 61 млрд. долара. Доскоро военните в  Украйна коментираха, че съотношението на изстрелите в зоните на бойните действия е 10 към 1 в полза на руснаците. На ден руските военни изстрелваха по 10 хил. снаряда.

Според анализатори това, което удържаше фронтовата линия от пълен колапс, бяха по-ефективните оръжия на украинците.

Украйна увеличава и местното си производство - и на дронове, и на снаряди, а Зеленски сега коментира, че води преговори с партньорите за инвестиции в тази сфера. Техническите показатели на дроновете стават все по-добри и при наличието на инвестиции, Украйна ще може да произвежда повече, каза още той.

Държавният глава на Украйна коментира още и последното руско настъпление на север в Харковска област. Той отхвърли всички критики, появили се в последните дни за лошо изградената защита. Руснаците са спрени още на първа линия, категоричен е той.

Преди нападението Украйна е построила три линии със защитни съоръжения. Първите две са изградени от военните под непрекъснат обстрел от руска страна. Затова и първата линия е на 10 км от международната граница, а не по-близо, и именно такава е дълбочината на пробива на руските части. "В някои зони няма напредък", допълни още Зеленски.

Третата линия е най-стабилна - тя е изградена от областната управа, на "спокойствие", и затова е и най-надеждното съоръжение.

 

Инспекция на пригранични защитни съоръжения. Снимка: President.gov.ua

 

Инспекция на пригранични защитни съоръжения. Снимка: President.gov.ua

 

Пред журналисти в Киев той повтори, че като цяло интензивността на настъплението се забавя и ситуацията е под контрол. Руснаците обаче обстрелват активно региона с бойна авиация. Една от причините за успеха на настъплението е до голяма степен и недостигът на системи за ПВО, отчете още Зеленски. Град Вовчанск е атакуван с авиационни бомби.

По време на срещата си с американския държавен секретар Антъни Блинкен, който беше на двудневно посещение в Киев, президентът коментира, че са нужни само две системи Patriot, за да бъде защитена Харковска област и настъплението спряно.

Въпреки че фокусът на всички в момента е Харков, данните на Въоръжените сили на Украйна за изминалото денонощие показват, че най-тежките стълкновения всъщност са в Покровско направление (преди Авдиевка) и Краматорск (Часов Яр).

Зеленски коментира още и глобалната мирна конференция, която Украйна и Швейцария подготвят за средата на юни. В последните дни той поетапно започна да кани световните лидери, но със сигурност на разговорите няма да присъства Русия.

Имаме нужда от план, преди да се изправим пред Русия, каза украинският държавен глава. "Ако имаме на своя страна голям брой държави и съгласуваме общо комюнике след срещата, това ще бъде голям дипломатически успех. Преди да говорим с Русия, трябва да имаме детайлен план, който да е съгласуван с целия свят", категоричен е той.

По подобен начин беше постигната зърнената сделка - Украйна уточни плана с ООН и Турция, а те преговаряха с Русия. Ако мирният план на Украйна бъде съгласуван с много държави, Русия няма да може да се откаже толкова лесно от него, допълни още украинският държавен глава.

Станете почитател на Класа