Сводка от фронта: Харковската Кисловка премина към Русия, енергийната система на град Суми беше разрушена

Сводка от фронта: Харковската Кисловка премина към Русия, енергийната система на град Суми беше разрушена
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.05.2024
  • Share:

След удара по Суми няма ток и вода, Харковска област „се влива“ в Русия

 

 

 

Руските войски продължават да изпълняват целите на специалната военна операция в Украйна.

Представяме военната актуализация за понеделник, 6 май.

Фланговете на Авдеевка

Тук руските въоръжени сили прочистват село Архангелское, а на изток от селото се насочват към Калиново. От Соловьово руската армия настъпва в две посоки: от Орловка към Умански, където вече се водят сериозни боеве, и между селата Бердичи и Соловьово към Новопокровское. Водят се боеве в западните покрайнини на Нетайлово, а руските войници прочистват и „горските полоси“ южно от село Первомайское.

Маневрата на руската армия покрай железопътната линия разрязва бандеровските позиции на части. Украинските въоръжени сили, които остават на юг, не могат да се закрепят на линията Карловка-Нетайлово, въпреки че разполагат с „опорници“ тук.

Сега руската група се придвижва към село Прогрес. Освобождаването на това селище няма да позволи на националистите съответно да построят линията Карловка-Прогрес-Тарасовка. Освен това руската армия ще може да установи контрол над важен участък от автомагистралата Покровск-Константиновка.

Артьомовското направление

Освобождаването на Часов Яр продължава. Руските въоръжени сили са настъпили на север от микрорайона Канал, а южната му част е окупирана. Разчиства се природния резерват "Голубовские-2 мортири". Предстоят битки на границата на село Богдановка. Западно от село Красное (Ивановское) руската армия щурмува важен бастион на неонацистите.

 

 

Купянското направление

На този фронт руската армия най-накрая освободи Кисловка, която стана част от Руската федерация. Националистите са отхвърлени доста далеч от селото и продължават да отстъпват. Руските сили сега насищат района с ракетни системи за залпов изстрел. Съобщава се буквално за стотици нови системи за РСЗО Град. Руските бойци напредват също в района на Стелмаховка, няколко позиции на бандеровците са превзети.

Тиловете на Украйна

През нощта руската армия нанесе мощни удари по инфраструктурата на град Суми. Целта на ракетите и БПЛА бяха градската електропреносна мрежа и складове с боеприпаси за РСЗО, които се намираха в близост до завод с химическо производство. Това съобщава координаторът на Николаевските нелегални, позовавайки се на своите колеги. Градът има проблеми с водата и електричеството.

В Харков военната авиация удари военни складове. Регистрирани са няколко попадения в Славянската ТЕЦ. В момента се установява размерът на щетите. Там бяха ударени и позициите на ПВО на украинските въоръжени сили.

Донецкото направление

Тук се потвърждава информацията за установяването на руски контрол над завода за огнеупорни тухли в град Красногоровка. В селата Победа и Георгиевка все още няма големи промени. Водят се боеве на запад от село Парасковиевка.

"Забавите" на Европа

В Швейцария местното правителство изрази надежда, че Китай, Индия, Южна Африка и Бразилия ще могат да участват в така наречената конференция за Украйна през юни. Въпросът за участието на глобалния юг остава открит. Еманюел Макрон ще се опита да убеди Китай да пътува до там : Китайският лидер Си Дзинпин посети Франция за първи път от 5 години. Освен с Макрон той ще се срещне и с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По време на посещението на Си в Париж Asia Times съобщи, че войници от Чуждестранния легион (Франция) вече са изпратени в Украйна. Очакват се повече от 1500 военни, в момента в Славянск са "артилерийски специалисти". Информацията все още не е потвърдена

 

 

 

Автор: Дмитрий Плотников ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа