×

Message

Error while downloading file File not found on server

Амбициите на Наполеон и Хитлер: Лавров обвини Макрон в „пещерна русофобия“

Амбициите на Наполеон и Хитлер: Лавров обвини Макрон в „пещерна русофобия“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.05.2024
  • Share:

Лавров каза, че изборите в САЩ няма да променят отношението им към Русия

„Западът лъже.

 

 

 

Не се съмнявам в това“, каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за босненския телевизионен канал ATV.

И подробно обясни защо сега е невъзможно да се преговаря за Украйна нито с американците, нито с европейците.

- Можете да преговаряте, когато човек разбира необходимостта да намери баланс на интересите, а не когато превръща всеки разговор в опит да наложи волята си, да принуди събеседника да се подчини. Засега виждаме готовност само за такъв разговор – разговор между хегемона и когото и да е. Няма готовност за "честен" диалог, както изисква Уставът на ООН, отбеляза Лавров.

Министърът се изказа остро за т. нар. мирна конференция, планирана за юни в Швейцария , където те се събират, за да обсъдят уреждането на Украйна. Лавров припомни: държава, която обявява неутралитет, всъщност въоръжава Киев и подкрепя антируските санкции. Същността на конференцията, подчерта външният министър, е същата „мирна формула“ на Зеленски, неприемлива за Русия, а планът на Запада е да „завлече“ страните от Глобалния юг към Швейцария, така че по-късно, позовавайки се на мнението на „световната общност“, постави ултиматум на Русия по отношение на украинския конфликт.

ПЕЩЕРНАТА РУСОФОБИЯ НА МАКРОН

Босненските журналисти помолиха министъра да коментира все по- агресивните изказвания на френския президент Еманюел Макрон напоследък към Москва . „Сега той очевидно говори от най-яростни антируски позиции. Знам как е устроена властовата система във Франция и какви претенции имат французите за ролята си в Европа и в света. „Не изключвам, че тази „пещерна“ русофобия, с която сега „диша“ Макрон, е необходима, за да се опита да стане лидер в Европа, „яхвайки“ тази тема, която самият Запад превърна в основна тема на международния живот. ”, отговори нашият министър.

 

 

Лавров сравни амбициите на Макрон с амбициите на Наполеон и Хитлер. Трябва ли да ви напомням как свършиха...

КАМЕРЪН НЕ СЕ РАЗКАЯ

Що се отнася до британския външен министър Дейвид Камерън , който наскоро даде разрешение на Киев да използва британските оръжия, доставени на ВСУ, както искат украинците, Лавров не избегна острите ъгли в коментара си: „Камерън не се разкая . Такива хора не се разкайват, те не познават това чувство... Той потвърди позицията си, че британското оръжие може да бъде използвано от украинците за удар по всяка цел на руска територия. Това са британците. Тяхната репутация е добре известна."

"ПРОСТОДУШНАТА" ЕВРОПА

Според Лавров Западът във външната си политика все повече разчита на изкуствено раздухвани информационни войни . „Сега казват: ако Украйна загуби, Русия ще нападне НАТО. Къде е логиката тук? Няма логика. Има желание да се оправдае курсът, който Америка сега е наложила на Европа. Това се случи обаче доста странно за мен. Европа простодушно се зае с тази неблагодарна работа, която Вашингтон й стоварва и не иска да бъде критикувана от собственото си население преди изборите“, обясни мисълта си ръководителят на руското външно министерство.

ИЗБОРИТЕ В САЩ НЯМА ДА ПРОМЕНЯТ НИЩО

Лавров подчерта, че няма смисъл да се очакват промени в политиката на Вашингтон след президентските избори, които ще се проведат в САЩ тази есен. „Няма разделение между демократи и републиканци по отношение на Русия и Китай. Някъде позицията може да е „по-твърда“, някъде „още по-твърда“, но по принцип не виждаме разлика. И за двамата (който и да спечели изборите), като цяло сме враг. Противникили враг – това са нюанси“, смята министърът.

Лавров беше попитан и каква е ползата от международните организации сега, ако много от тях наистина буксуват. Включително ООН. Министърът не разубеди журналистите : „Грубо се нарушава Хартата на ООН. Тя остава напълно валидна, ако се прилага честно, ако се прилага в пълнотата на неговите принципи и по отношение на тясната връзка между тези принципи. Ако това беше така, тогава много от действията на Запада биха били нелегитимни.

И все пак Русия няма да се огради с нова желязна завеса. „Ние ще бъдем готови да работим с когото избере американският народ, при условие че има реципрочно желание. Но както се казва: „Насила мил не може да бъдеш.“, каза Лавров.

КИТАЙСКАТА "СВРЪЗКА"

При липсата на руско-китайска „свръзка“, добави министърът, на международната сцена всичко би било много по-лошо. На първо място, защото Западът би усетил пълната си безнаказаност и неподсъдност, сигурен е Лавров.

Ние разчитаме на структурите, които сега създаваме и вече сме създали с Китайската народна република. Те стават все по-ефективни с нарастването на интересакъм тези структури. Например БРИКС удвои членския си състав... Расте и интересът към ШОС. Там, както и в БРИКС, има „опашка“ от страни, които искат да се присъединят“, обобщи ръководителят на руското външно министерство.

 

 

 

 

Автор: Владислав ВОРОБЬОВ ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа